Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātes pārstāvji startē Eiropas meža darbinieku meistarsacīkstēs adaptētajā biatlonā (EFNS)

Attēla autors: No LLU arhīva

No 8. līdz 12. februārim ziemas olimpiskajā centrā Holmenkollenā, kas atrodas netālu no Norvēģijas galvaspilsētas Oslo, norisinājās 48. Eiropas meža darbinieku meistarsacīkstēs adaptētajā biatlonā (EFNS), kurās kopumā piedalījās aptuveni 800 dalībnieku.

Šajās sacensībās Latviju pārstāvēja 49 meža nozarē strādājošie un studējošie, no kuriem 8 pārstāvēja LLU Meža fakultāti - D.Dubrovskis, J.Krūmiņš, L.Liepa, M.Krūmiņš, S.Daģis, J.Zvaigznītis, A.Lupiķis un N.Raize.
Tradicionāli pirms sacensībām divas dienas norisinājās dažāda veida ar meža  nozares tematiku saistītas ekskursijas. Viena no ekskursijām bija uz Norvēģijas dzīvības zinātņu universitāti un Norvēģijas bioekonomikas pētniecības institūtu, kur viesi tika iepazīstināti ar izaicinājumiem meža izglītības jomā un aktuālajiem pētījumiem meža nozarē. Norvēģu kolēģi ar lepnumu izrādīja jaunuzceltās studentu kopmītnes, kuras izvietotas 8-stāvīgā koka ēkā. Otra ekskursija tika organizēta uz modernāko un inovatīvāko celulozes rūpnīcu Eiropā, kur blakus tradicionālajiem celulozes produktiem kā viens no vērtīgākajiem produktiem tiek ražots pārtikas vanilīns. Cita ekskursija veda uz Oslo urbānajiem mežiem, kur tika stāstīts par piepilsētas mežu nozīmi ekosistēmas pakalpojumu nodrošināšanā un rādīti to apsaimniekošanas paņēmieni. Atsevišķs ekskursiju bloks tika veltīts Norvēģijas vēsturiskajām koka celtnēm, kā arī iepazīstināšanai ar moderno koka arhitektūru valstī.
Pašas sacensības norisinājās Holmenkollenas olimpiskajā centrā, kur 1952.gadā norisinājās ziemas olimpiskās spēles un joprojām katru gadu norisinās starptautiskas ziemas sporta veidu sacensības.
Trase bija gana sarežģīta un vienā S veida nobraucienā kritienus piedzīvoja gana daudz dalībnieku, bet visi līdzjutēju uzmundrināti apņēmīgi turpināja distanci.
Pirmajā sacensību dienā norsinājās slidsoļa sacensības, kur augstvērtīgāko rezultātu sasniedza Meža fakultātes 3.kursa mežinženieru students Nauris Raize, savā vecuma grupā (vīrieši līdz 30) izcīnot 2. vietu. Šajā pašā vecuma grupā 6. vietu izcīnīja Meža fakultātes 2. kursa maģistratūras students Jānis Zvaigznītis. Grupā vīrieši 31-40 astoto vietu izcīnīja Meža fakultātes docents Jānis Krūmiņš. Otrajā dienā klasiskā soļa distancē Nauris Raize atkal uzrādīja augstvērtīgu rezultātu kāpjot uz goda pjedestāla 3. pakāpiena. J.Krūmiņam 7.v., bet J.Zvaigznītim 12.v. Ļoti labi Latvijas komandai veicās trešajā - stafešu dienā, kur spēcīgakajā grupā Latvijas komanda ar sastāvu J.Krūmiņš, K.Zudrags (AS Latvijas finieris), J.Zvaigznītis un N.Raize izcīnīja 3.vietu, piekāpjoties tikai Zviedrijas un Slovēnijas komandām. Šis ir augstākais Latvijas vīriešu komandas sasniegums 22 gadu laikā kopš Latvijas komanda piedalās EFNS.

Ar sacensību rezultātiem iespējams iepazīties oficiālajā; EFNS mājaslapā: www.efns.eu.
Interesantākie momenti no sacensību trases aplūkojami īsfilmiņās biedrības "Meža sports" Facebook mājas lapā: www.facebook.com/groups/299315260192705/

Nākamās EFNS sacensības norisināsies 2017. gadā no 20. līdz 25.februārim Madonā.

Pievienots 19/02/2016