Pārlekt uz galveno saturu

Lielā talka Langervaldes mežā

Attēla autors: No LLU arhīva

22. aprīlī LLU saime piedalījās Lielajā talkā Langervaldes mežā, kurā tika vākti gadu desmitiem krājušies atkritumi. Plānots, ka jau šī gada laikā mežā tiks izveidota vides izglītības taka, vides instalācijas un tiltiņi, lai tas kļūtu par jelgavnieku iecienītu parku.

2015. gadā LLU Meža fakultātes, SIA Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta un Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" un LLU dibinātās publiskās aģentūras "Meža pētīšanas stacija" sadarbības rezultātā Langervaldes mežs ieguva Jelgavas pilsētas iedzīvotājiem nozīmīgas atpūtas vietas statusu. Tajā tika veikti meža kopšanas darbi un izveidots pastaigas celiņu tīkls.

Lai turpinātu darbu pie vides takas izveides un citu ieceru īstenošanas, Lielajā talkā tika vākti atkritumi, kas gadu desmitiem gāzti mežā, bojā skaisto ainavu un meža apmeklētājiem nav pievilcīgi.

"Šodien kopīgiem spēkiem cenšamies attīrīt mežu, bet 11. maijā ikgadējo Meža dienu ietvaros plānojam vienā no izcirtumiem stādīt ozolus, lai perspektīvā izveidotu šeit ne tikai atpūtas vietu, bet arī platlapju koku biotopu. Jau šobrīd mežs ir izmantojams orientēšanās aktivitātēm un tuvākā gada laikā sadarbībā ar studentiem uzstādīsim vides instalācijas un koka tiltiņus," stāsta Meža fakultātes dekāns Dagnis Dubrovskis.

Langervaldes mežs Jelgavā ir vēsturisks objekts ar senām tradīcijām, kas līdz 2. pasaules karam ticis izmantots kā parks pilsētnieku brīvā laika pavadīšanai. Jelgavnieks – mākslinieks, gleznotājs, pedagogs un ugunsdzēsējs Aleksandrs Strekavins (1889 – 1971) savā piezīmju burtnīcā "Par seno Jelgavu" raksta, ka 20. gadsimta sākumā Langervalda parks (agrākais Šēdiņa krogs) pie Garozes ceļa bijusi populāra jelgavnieku atpūtas vieta. Uz parku no Jelgavas varēja nokļūt pa Lielupi ar mazu tvaikonīti "Huelva", kura piestātne atradās pie kādreizējā Langervaldes spirta brūža – kilometra attālumā no parka. Langervaldes parkā bijusi mūzikas estrāde, lapenes, soli, galdi un šūpoles. Tur bieži vien rīkotas zaļumballes, un svētdienās spēlējusi "Valdmaņa kapelle". Parka tuvumā bijis arī Langervaldes restorāns, kurā ceptas gardas krējuma kūkas (pēc Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja Arhīva materiāliem). Zināms, ka šī teritorija ir bijusi arī slavena 1905.gada revolucionāru mītiņu un apspriežu vieta. Taču pēc 2. pasaules kara Langervaldes mežs pamazām aizauga un zaudēja savu nozīmi.

 

Lielā talka Langervaldes mežā

23. aprīlī, kad visā Latvijā norisinājās Lielā talka, Meža fakultāte aicināja LLU studentus un darbiniekus, kā arī visus jelgavniekus sakopt Langervaldes mežu.

Skatīt galeriju

Pievienots 25/04/2016