Pārlekt uz galveno saturu

Mūžībā aizgājis Kokapstrādes katedras profesors

Attēla autors: No LLU arhīva

Henn Tuherm (1939-2016)

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes Kokapstrādes katedras profesors Emeritus, Dr.habil.sc.ing., Igaunijas Lauku universitātes Goda doktors, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas loceklis, Zviedrijas Karaliskās Lauksaimniecības un mežsaimniecības akadēmijas ārzemju loceklis, Igaunijas Republikas Baltās zvaigznes ordeņa kavalieris, 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes un Latvijas Republikas Trīs zvaigžņu ordeņa atzinības krusta IV šķiras
kavalieris.

Profesors Henn Tuherm vairāk kā 30 gadus bija Meža nozares zinātnes stūrakmens. Veicinājis ilggadēju sadarbību ar Latvijas pētījumu centriem meža nozarē – LVMI "Silava", LVKĶI un LLU Meža fakultāti. Kokapstrādes katedru vadījis 17 gadus. Profesora zelta kontā ne tikai izcili sasniegumi akadēmiskajā darbā un zinātnē, bet arī diplomātiskajā darbā. Pēc Baltijas valstu neatkarības atgūšanas Profesors bija pirmais Igaunijas diplomātiskais pārstāvis Latvijā. Kad Profesors tika nostādīts izvēles priekšā, strādāt diplomātiskajā darbā un no visa pārējā atteikties, vai arī turpināt savas akadēmiskā darba gaitas, tika izvēlēta pēdējā. Profesors vairākkārt pats atzinis, ka šis darbs viņam patīk un darbs ar jauniešiem neļauj novecot viņam pašam, tā teikt: "... tu esi tik vecs, cik "veca" ir tava apkārtējā vide..."

Profesors vadījis neskaitāmus projektus, bija LLU Mežzinātņu nozares un Materiālzinātņu nozares Koksnes materiālu un tehnoloģijas apakšnozares promocijas padomes priekšsēdētājs.

Profesors saņēmis apbalvojumus un atzinības rakstus:

- 1999.gadā LR Zemkopības ministrijas apbalvojumu- medaļu "Par centību".

- 2004.gadā Meža nozares Gada balvu "Par ieguldījumu zinātnē".

- 2005.gadā Meža nozares Gada balvu "Par ieguldījumu jauno speciālistu sagatavošanā".

- 2006.gadā Igaunijas Republikas 4. šķiras Baltās zvaigznes ordeni.

- 2006. gadā, LR Ministru Kabineta Atzinības rakstu.

- 2006. gadā, Meža nozares Gada balvu "Par mūža ieguldījumu".

- 2009.gadā, LLU Atzinības rakstu un Zelta medaļu par ieguldījumu Mežzinātnes un Materiālzinātnes nozares attīstībā, jauno speciālistu sagatavošana, kā arī    par aktīvu sabiedriski organizatorisko darbību universitātē.

- 2010.gadā 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi.

- 2011.gadā Latvijas Republikas 4.šķiras ordeni "Atzinības Krusts", piešķīrējs – Latvijas Republikas Prezidents.

- 2014.gadā, LLU Atzinības rakstu par ieguldījumu Mežzinātnes un Materiālzinātnes nozares attīstībā, jauno speciālistu sagatavošana, kā arī par aktīvu     sabiedriski organizatorisko darbību universitātē.

Profesors lasījis vairāku lekciju kursus studentiem, maģistrantiem un doktorantiem.

Kopējais publicēto darbu skaits 182, t.sk. 20 monogrāfijas, 59 publikācijas starptautiskos izdevumos un 99 vietējas nozīmes publikācijas.
  
Pēc vienā darbavietā nostrādātiem 53 darba gadiem un sasniedzot 76 mūža gadus, aiziet pelnītā atpūtā... 2016.gada 12.maijā.

  
Paskaties, kā garām aiziet dzīve,

kā garām aizslīd tas, kas bijis skaists.

Paskaties, un nesaki nevienam, kā sāp,

kad projām aiziet draugs ...

Skumju brīdī izsakām vissirsnīgāko līdzjūtību ģimenei, piederīgajiem, draugiem, sakarā ar lielo zaudējumu!

Meža fakultātes kolektīvs

 

Atvadīšanās no profesora H.Tuherma notiks 17.maijā, plkst. 14:00, no Dobeles novada Bērzes kapličas.

Izbraukšana uz bērēm 17. maijā plkst. 13.oo no Meža fakultātes ar autobusu.

 

Pievienots 12/05/2016