Pārlekt uz galveno saturu

Karjeras nedēļa skolēniem - labs sākums nākotnes profesijas izvēlei

Attēla autors: No LLU arhīva

Oktobra mēnesī, kad šo vasariņu zaļojušās koku lapas steidza pieņemt sarkanos, oranžos un dzeltenos toņus, LLU Meža fakultātes gaiteņus piedipināja zinātkāru bērnu soļi. Karjeras nedēļas ietvaros 12. oktobra pēcpusdienā divdesmit pieci Jelgavas 3. sākumskolas 1.c klases skolēni padeva ašu sveicienu laternu pūcēm un sabira iekšā pa lielajām MF durvīm.

Kad lektore Solveiga Luguza pastāstīja, ka šeit var apgūt prasmes un zināšanas gan par meža audzēšanu, gan izmantošanu, gan arī kokapstrādi, daži zēni uzreiz priecīgi sauca, ka dienās noteikti gribēšot kļūt par kokapstrādes inženieriem. Kā bērni, tā viņus pavadošās skolotājas bija pārsteigtas, cik mežos viss ir ļoti "kā mežā" – ragu lustras, bluķu soliņi un galdiņi un arī logi tikai no koka.

Padzirdējuši par jauko ciemošanos Meža fakultātē, pēc nedēļas uz iepazīšanos ar notiekošo vienīgajā augstākās izglītības iestādē, kur māca par mežu, atsteidzās 25 pirmsskolnieki no PII "Punktiņš". Dendroloģijas laboratorijā gan vieni, gan otri ciemiņi izspēlēja īsu uzdevumu par priedi un egli. Tajā, izvēloties atbilstošus attēlus, apgalvojumus un īstus čiekurus un dzinumus, bērni zīmējot un līmējot, izveidoja līdzi ņemamus darbiņus, ko vēlāk varēja parādīt gan saviem biedriem, gan vecākiem. Jāpiebilst, ka, lai arī uzdevumi nebija ļoti vienkārši, meitenes un zēni sparīgi ķērās pie darba, ik pa laikam padaloties ar savu pieredzi par medībām un koku stādīšanu.

Nākšanai ciemos bērni bija patiešām cītīgi gatavojušies, kā "paldies" par izglītojošo stundu priecīgi skandējot tautasdziesmas par kokiem un mežu.

Pirms šķiršanās bērni katrs dāvanā saņēma 25 parastās priedes vai parastās egles sēkliņas. Ļoti nopietns kļuva viņu acu skats, kad dzirdēja apsolījumu, ka, rūpīgi iesējot un pēc tam izdīgušos kociņus kopjot, šīs sēkliņas pēc 80 – 100 gadiem varētu pārtapt pat 1000 eiro vērtos zāģbaļķos, nemaz nerunājot par papildu ieguvumiem audzēšanas laikā – skābekli, sēnēm un ogām, kas zem kokiem augs, visām dzīvajām radībām, kas tur dzīvos.

Lai bērniem izdodas viņu mazbērniem izveidot šos "zaļos bankas kontus", bet mums Meža fakultātē pēc 12 – 13 gadiem birums jaunu studēt gribētāju!

Pievienots 14/11/2016