Pārlekt uz galveno saturu

LLU īstenos sadarbību meža izglītības jomā ar universitāti no Sanktpēterburgas

Attēla autors: No LLU arhīva

5. janvārī LLU viesojās S. M. Kirova vārdā nosauktās Sanktpēterburgas Mežtehnikas universitātes rektors Jurijs Belenkijs, lai parakstītu divpusējo sadarbības līgumu starp abām universitātēm un pārrunātu kopīgu dalību Erasmus+ programmas projektu konkursā nākamajā studiju gadā.

Tikšanās laikā tika diskutēts par sadarbību meža augstākajā izglītībā un zinātnē, akcentējot katras universitātes stiprās puses. Līdz šim sadarbība starp Sanktpēterburgas kolēģiem no Krievijas un LLU Meža fakultāti nav bijusi, tādējādi vizītes laikā tika parakstīts sadarbības līgums. To parakstīja LLU rektore Irina Pilvere un Sanktpēterburgas rektors Jurijs Belenkijs, klātesot LLU Meža fakultātes dekānam Dagnim Dubrovskim un fakultātes vieslektorei Ilzei Silamiķelei, kā arī studiju prorektoram Aigaram Laizānam un Starptautiskās sadarbības centra vadītājam Voldemāram Barisam.

Sanktpēterburgas Mežtehnikas universitāte ir vecākā augstākās meža izglītības iestāde Eiropā, kas dibināta 1803. gadā un sagatavo speciālistus jau vairāk kā 200 gadus un šobrīd ir viena no trīs šādas specializācijas universitātēm Krievijā. Profesors Jurijs Belenkijs rektora amata pienākumus pilda tikai gadu un līdz šim 20 gadus kā diplomēts meža inženieris strādājis nozarē, līdz ar to viņš izprot darba devēju vajadzības un universitātē tiek nozīmīga uzmanība veltīta studentu praktiskajai sagatavotībai.

"Esam sapratuši, ka studenti, klausoties teorētiskās lekcijas universitātē, iegūst darba tirgum vajadzīgās zināšanas, taču bieži vien viņi baidās tās izmantot savā darbavietā vai arī neizprot, kā universitātē iegūtās teorētiskās zināšanas var pielietot praksē. Līdz ar to cenšamies pēc iespējas vairāk nodrošināt studējošo klātbūtni nozares ražotnēs mācībspēku vai darba vadītāju uzraudzībā. Pat gadījumos, ja students pats nepilda kādu uzdevumu, bet ir tikai vērotājs, viņš gūst priekšstatu par procesa norisi," stāsta J. Belenkijs.

Rektors arī atklāja, ka universitātei ir kopīgi zinātniski projekti ar somu kolēģiem, turklāt starp abām valstīm notiek aktīva studentu un mācībspēku apmaiņa. Viņš izteica priekšlikumu, ka ar LLU parakstītā sadarbības līguma ietvaros varētu Latvijā atvērt abu universitāšu kopīgu maģistra studiju programmu mežsaimniecībā, kurā studijas notiktu angļu valodā un pārmaiņus abās valstīs. Līdzīga pieredze Sanktpēterburgas kolēģiem jau izveidojusies ar Somiju un vērojama liela ārvalstu studējošo interese par šāda veida studiju programmām.

Pirmā sadarbības aktivitāte aizsākta jau šobrīd, jo LLU gatavo dokumentus Erasmus+ mobilitātes īstenošanai starp abām universitātēm, dodot iespēju studentiem un mācībspēkiem doties studiju apmaiņas vizītēs.

Vizītes laikā J. Belenkijs tika iepazīstināts ar LLU studiju infrastruktūru, Meža fakultāti un Jelgavas pils vēsturi.

Pievienots 05/01/2017