Pārlekt uz galveno saturu

Langervaldes mežā uzstādītas jaunas laipas un soliņi

Attēla autors: No LLU arhīva

Langervaldes mežā turpinās labiekārtošanas darbi – pērn iestādīti jauni koki un izkopts celiņu tīkls, savukārt šogad parkā uzstādīti arī LLU Meža fakultātes studentu projektētie un izveidotie tiltiņi, laipas, kā arī informatīvie stendi un soliņi.
 

«Langervaldes mežs ir 50,3 hektāru plaša teritorija pilsētā, savukārt Meža fakultātes pasniedzēji un studenti palīdz parkam tapt vēl interesantākam apmeklētājiem,» saka SIA «Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts» direktors Andrejs Domkins. Parka teritorijā jau pērn bija pieejamas dažāda garuma takas, kuras 4,5 kilometru garumā nobērtas ar šķeldu, savukārt šogad parkā uzstādīja LLU Meža fakultātes studentu izveidotos septiņus koka tiltiņus, četras laipas, četrus informācijas stendus, kā arī soliņus pie tiem. «Kokapstrādes fakultātes studentu prakses laiku izmantojam lietderīgi,» norāda A.Domkins, piebilstot, ka praktiskās nodarbības apvienotas arī ar zinātnisko darbu. Katram tiltam Langervaldes parkā ir atšķirīga apdares tehnoloģija un krāsa, savukārt zinātnieku un studentu mērķis turpmāko gadu laikā ir monitorēt aizsardzības līdzekļu efektivitāti dabā, kur tilti ir pakļauti gan nokrišņiem, gan gaisa temperatūras pārmaiņām. «Analizējam krāsu, mitrumu un citus parametrus,» tā A.Domkins, skaidrojot, ka secinājumus par efektīvāko tehniku izdarīt vēl pāragri.

Savukārt Meža pētīšanas stacija, kas apsaimnieko pilsētas plašo mežaudzi, šovasar plāno veikt ikgadējos pļaušanas un sakopšanas darbus. «Pļausim zāli un krūmus – kopumā aptuveni 18 hektāru platībā,» atklāj Meža pētīšanas stacijas informācijas centra vadītājs Jelgavā Jānis Vilks, piebilstot, ka paredzēts atjaunot arī celiņu šķeldas kārtu, kura vietām ir iesēdusies. «Šobrīd parkā jau ir izvietoti informācijas stendi, tādēļ strādājam arī pie tā, lai uz tiem tuvākajā laikā parādās informācija ar meža teritorijas plānojumu un apraksts par atpūtas vietu, tostarp tās vēsturisko nozīmi,» tā J.Vilks. Viņš norāda – parks paliek arvien populārāks atpūtnieku vidū, tomēr tas rada virkni problēmu. «Konstatējām, ka nozāģēti un nolauzti aptuveni 15 jauniestādītie ozoli un dižskābarži, turklāt mežā regulāri vācam arī apmeklētāju atstātos atkritumus,» saka J.Vilks, norādot: mežs tiek apsekots apmēram riezi nedēļā, lai izvestu samestos atkritumus, un atkritumu urnu uzstādīšana tuvākajā laikā tomēr nav plānota.

Jāpiebilst, ka šovasar plānots parkā uzstādīt arī Amatu vidusskolas audzēkņu un Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma audzēkņu darinātos astoņus vides objektus no koka un metāla. Tie būs dažādu dzīvnieku tēli – alnis, briedis un citi.

Portāls www.jelgavasvestnesis.lv jau rakstīja, ka Langervaldes meža sakopšanas projektu īsteno LLU Meža fakultātes pētnieki ar Meža pētīšanas stacijas atbalstu.

Rakstu sagatavoja www.jelgavasvestnesis.lv.

Pievienots 26/06/2017