Pārlekt uz galveno saturu

Novadnieks Jānis Krūmiņš izcīna pasaules čempiona godalgu rogainingā

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes Meža izmantošanas katedras asociētā profesora Jāņa Krūmiņa dzīve aizrit darbā ar studentiem, bet, pēc garīgās slodzes ikdienā, pievēršanās sportiskajām aktivitātēm kļuvusi par visu daudzbērnu ģimeni vienojošu nodarbošanos, kur aizrit brīvais laiks un nedēļas nogales.
 

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes Meža izmantošanas katedras asociētā profesora Jāņa Krūmiņa dzīve aizrit darbā ar studentiem, bet, pēc garīgās slodzes ikdienā, pievēršanās sportiskajām aktivitātēm kļuvusi par visu daudzbērnu ģimeni vienojošu nodarbošanos, kur aizrit brīvais laiks un nedēļas nogales. Jānis stāsta, ka ar ģimeni un trim bērniem dzīvo Ānē un regulāri sporto 5 līdz 6 reizes nedēļā pa stundai dienā, bet nedēļas nogalēs piedalās orientēšanās sacensības. Arī sieva un abas meitas piedalās sacensībās. Viņš gaida, kad paaugsies dēls, lai visi varētu sportot kopā.

Jānis stāsta, ka ar orientēšanos viņš nodarbojas jau kopš 1992. gada un sportā viņu ievadīja trenere Ingūna Čākure: „Rogainings kā sporta veids ir salīdzinoši jauns - tikai 20 gadi. Rogainings ir orientēšanās paveids, kur noteiktā laika limitā ir jāsavāc maksimālais punktu skaits. Īsās rogaininga sacensības ilgst 4 un 8 stundas, bet pasaules čempionāts ir 24 stundu garumā un prasa labu fizisko sagatavotību. Laika posmā no 2000. līdz 2009. gadam 9 gadus es trenējos ļoti nopietni un biju stabils Latvijas izlases dalībnieks startam Pasaules un Eiropas čempionātos. Orientēšanās izlases sastāvā augstākie sasniegumi ir 4. un 5. vieta Pasaules čempionātos orientēšanās stafetes disciplīnā.”

„Šovasar ir piepildījies viens no maniem lielākajiem sapņiem – 18. un 19. augustā Latgalē starts tika dots 15. Pasaules čempionātam rogainingā, kas Latvijā norisinājās pirmo reizi. Pasaules čempionātā spēkiem mērojās dalībnieki no 27 pasaules valstīm, kas dalībvalstu skaita ziņā ir līdz šim visplašāk pārstāvētais pasaules čempionāts. Uz Latviju sportisti ceļu mērojuši pat no Japānas, Kanādas, Jaunzēlandes un Austrālijas. Teju 1000 apvidus orientēšanās sporta profesionāļi un entuziasti no visas pasaules diennakts garumā iepazina Rāznas Nacionālā parka teritoriju. Sporta veids radies Austrālijā, un no šīs pasaules daļas, arī Jaunzēlandes, nāk spēcīgi rogaineri. Tik plaša mēroga apvidus orientēšanās sacensības Latvijā notika pirmo reizi, un par to norises centru bija izvēlēta Dagdas novada Andzeļu pagasta Mamonova,” par šovasar piedzīvoto stāsta Jānis.

Sacensību apvidus kopumā aizņēma 250 kvadrātkilometrus, un blakus Dagdas novada trīs pagastiem tas skāra arī divus pagastus Rēzeknes novadā.

„Šajās sacensībās mēs – latvieši varējām plecu pie pleca sacensties ar labākajiem pasaules rogaineriem, cīnoties ar sevi un apvidus grūtībām. Kad ir lietains, drēgns laiks, aukstums un tumsa, tad visu laiku sevi ir jāpārvar, sacensību noslēgumā sevi piespiežot kustēties. Katru sezonu nospraužu sev sportiskos mērķus un uz tiem apzināti eju. Šogad mērķtiecīgi gatavojos Pasaules čempionātam rogainingā, piedaloties vietējā mēroga rogaininga sacensībās. Lai gūtu uzvaru, sacensībās svarīga ir stratēģija. Pirms sacensībām mēģinām izplānot distanci tā, lai saprastu, ar kādu ātrumu kustēsimies apvidū. Pirms starta ar otru komandas biedru pāris stundas apsēžamies un pārspriežam, no kura punkta labāk sākt distanci, pārplānojam maršrutu, noīsinām, jo par katru pārtērēto minūti tiek atskaitīti soda punkti, bet pēc nokavētām 30 minūtēm rezultātu anulē. Sacensību laikā svarīgi uzņemt enerģiju un regulāri padzerties,” uzskata sportists.

Pasaules čempionātā Jānis Krūmiņš pārī ar Andri Ansabergu startēja vīriešu atklātajā grupā līdz 40 gadiem 200 citu vīru konkurencē. No 100 kartē nospraustajiem kontrolpunktiem izdevās paņemt 75,

24 stundās pieveicot 133 km. Ļoti svarīgs izrādījās pārdomāts fizisko resursu patēriņš un izturības pārbaudījums 24 stundu garumā.

Jānis dalās pieredzē: „Svarīgi sākumā neskriet par ātru un veiksmīgi sadarboties abiem komandas partneriem. Abi esam gana izturīgi un jau bijām kopā startējuši 24 stundu piedzīvojumu sacensībās. Naktī pārvietošanās temps bija krietni zemāks, un vairākas komandas izstājās. Grūtākais brīdis izrādījās ap pulksten 3 no rīta. Psiholoģiski bijām gatavi grūtībām - mūsu ceļā bija brikšņi, purvi, nātres, latvāņi, aizaugušas pļavas, kājas visu laiku slapjumā. Bet nākamās dienas pulksten 12, uzzinot rezultātu, mūsu emocionālais pacēlums bija liels. Neraugoties uz fizisko spēku izsīkumu, krietni bijām pārspējuši savus konkurentus - citus spēcīgākos latviešu rogaineru pārus.”

Pasaules čempiona tituls ir izcīnīts, bet J. Krūmiņš pie sasniegtā neapstāsies. Aktīvā sporta sezona rit no marta beigām līdz oktobra vidum, bet ziemā ir treniņu periods un spēku uzkrāšana jaunajai sacensību sezonai.

Rakstu sagatavoja S.Cukere.
http://news.lv/Ozolnieku-avize/2017/09/26/novadnieks-janis-krumins-izcina-pasaules-cempiona-godalgu-rogaininga
Pievienots 02/10/2017