Pārlekt uz galveno saturu

Noslēdzies seminārs par augu karantīnas organismiem mežā

Attēla autors: Foto: Vairis Lasmanis

28. martā Meža fakultātē norisinājās seminārs par šobrīd Latvijā ļoti aktuālu tēmu „Augu karantīnas organismi mežā”. Talsu pauguraines dabas parka teritorijā 2017. gadā tika konstatēta baktērija, kas izraisa akūto ozolu kalšanu. Šī slimība ir ļoti izplatīta Lielbritānijā un apdraud ozolus dabiskās un mākslīgās ekosistēmās, parkos un mežos.

Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Augu karantīnas departamenta direktore G.Sķupele informēja Meža fakultātes mācībspēkus un studentus par Valsts augu aizsardzības dienesta struktūrvienībām un galvenajām funkcijām, augu karantīnas organismu ieviešanos un izplatīšanos Eiropā un Latvijā.

Savukārt Valsts meža dienesta Dienvidkurzemes virsmežniecības inženieris meža aizsardzības jautājumos O.Zaļkalns pastāstīja par aktuāliem kaitīgiem organismiem, kuri tika konstatēti Latvijas mežos 2018. gadā: akūto ozolu kalšanu, sešzobu priežu galotņu mizgrauzi, sakņu trupi, egļu astoņzobu mizgrauzi, maijvabolēm, ozolu tinēju, alkšņu slimību un priežu - apšu rūsu.

Semināru noslēdza VAAD Augu karantīnas departamenta vecākās inspektores A.Valdēnas sagatavotā prezentācija par akūto ozolu kalšanu un citām slimībām, kas apdraud ozolus.

Akūtā ozolu kalšana pašlaik ir maz izpētīta slimība, speciālisti iesaka inficētos kokus neaiztikt, kā arī ziņot VAAD dienestam par ozoliem ar slimības pazīmēm.

Pievienots 03/04/2018