Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātē viesojas zinātnieks no Zviedrijas mežzinātnes institūta Skogforsk

Attēla autors: https://www.lvm.lv/seklas-un-stadi/seklas/selekcija

20. septembrī Meža fakultātē ar vieslekciju uzstājās vadošais pētnieks Mats Berlin no Zviedrijas mežzinātnes institūta Skogforsk. Vieslekciju apmeklēja gan studenti, gan mācībspēki, lai iepazītos ar meža selekcijas attīstību Zviedrijā.

Lai gan Zviedrijas mežzinātnes institūta zinātnieki veic pētījumus dažādās jomās (par meža tehnoloģijām, ietekmi uz vidi, loģistiku, bioenerģiju, mežkopību u.c.), taču vadošais pētnieks M. Berlin savā prezentācija uzsvaru lika uz koku selekcijas jautājumiem, raksturojot galvenos selekcijas mērķus, pluskoku atlases kritērijus, Zviedrijas saimnieciski nozīmīgās koku sugas un ar klimata pārmaiņām saistītus riskus.

Studentiem, kā topošajiem meža nozares speciālistiem, ir svarīgi ieklausīties Zviedrijas zinātnieku pieredzē, lai nākotnē varētu izmantot iegūtās zināšanas, kā arī lai nodibinātu kontaktus ar citu valstu zinātniekiem.

Jāpiebilst, ka Zviedrijas mežzinātnes institūta Skogforsk zinātnieki sadarbojas ar AS “Latvijas valsts meži”, Latvijas Valsts mežzinātnes institūtu “Silava” un veic pētījumus par enerģētisko šķeldu ražošanas apjomu ar hārvesteru izstrādātās kailcirtēs, kā arī ar SIA „Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtu”, A/S „Latvijas Valsts Ceļi”, Rīgas Tehnisko universitāti - par kokmateriālu kravas transportlīdzekļu ietekmi uz ceļa infrastruktūru u.c.

Pievienots 21/09/2018