Pārlekt uz galveno saturu

Dendroloģijas vieslekcija

Lai dažādotu studiju kursa "Dendroloģija" apguvei izmantotās metodes un stiprinātu saikni ar nozari, šajā vasarā uzrunājām Latvijas Amatniecības kameras biedru, Latvijas amatniecības kameras kvalitātes ekspertu, pinumu meistaru Juri Milču, viesoties LLU Meža fakultātē un nolasīt lekciju (2 h) "Salix sp. ģints kokaugu izmantošana". 

Tā kā rudens šogad ir silts un piemērots, lai darbotos brīvā dabā, J. Milčs piedāvāja lekciju organizēt nevis telpās, bet gan viņa darbnīcā. Tāpēc 7. oktobra priekšpusdienā studiju programmas "Mežzinātnes" 2. kursa studenti un lektores Solveiga Luguza devās uz Kazarmes ielu, kur bija unikāla iespēja klātienē iepazīties ar meistara dzīves gājumu, viņa sirdsdarbu, kā arī pašiem iemēģināt roku izejmateriāla sagatavošanā un pinumu veidošanā.

Brīvdabas lekciju J. Milčs sāka ar stāstu par māju, kura ir vēstures piemineklis, tā ir pārdzīvojusi abus karus un gandrīz 200 gadus veca. Piemājas dārzā J. Milčam aug neliela kārklu plantācija. Ar kārkliem viņš ir kopā kopš bērnības, jau mazs būdams, viņš palīdzēja vectēvam pīšanas darbos, tā nopelnot savu pirmo naudu.

Kārkli kā izejmateriāls pinumu veidošanai kļūst piemēroti jau trīs gadu vecumā. Taču tajā brīdī vēl pīšanas darbi nevar sākties, jo ievāktais materiāls ir jāsagatavo, to pēc vajadzības mizojot, kaltējot, pēc tam mērcējot, ēvelējot un šķirojot.

J. Milčs, iedvesmojot studentus izvēlēties pīšanas arodu par savu darbu vai vaļasprieku, atzīmēja: "Ir labi, ka tev nav priekšnieku, tev nav noteikta darba laika, tev nav padoto, tu strādā pats sev". Jāatzīmē gan, ka pēc mēģinājuma pašiem pāris klūgas noēvelēt un iepīt, studentu acīs bija nolasāms, ka šis arods piemērots tikai īpaši pacietīgajiem.

Paldies meistaram Jurim Milčam par viesmīlīgo uzņemšanu, redzesloka paplašināšanu un vērtīgajām zināšanām!

Sagatavoja studiju programmas "Mežzinātne" kursa vecākā Dināra Korsaka, foto Signe Ieva Reikmane, Alīna Kozure, Solveiga Luguza

Pievienots 13/10/2020