Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātē izveidota Mežizstrādes laboratorija

Attēla autors: No LLU MF arhīva

Turpinot pilnveidot un modernizēt studiju vidi, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultatē (MF) izveidota Mežizstrādes laboratorija.

Mežizstrādes nozare pēdējā desmitgadē ir strauji mainījusies un šim progresam sekojam arī mēs, studentiem sniedzot aktuālākās zināšanas, kā arī iespējami tuvu cenšoties zināšanas savienot ar praksi. Tāpēc šajā gadā esam izveidojuši vēl vienu jaunu laboratoriju, kurā studentiem būs iespēja vairāk izzināt un izprast mežizstrādē notiekošo,” stāsta LLU MF dekāns Linards Sisenis.

Labpratorija tapusi gan ar LLU finansējumu, gan pasniedzēju entuziasmu, un tā kalpos gan topošajiem mežzinātniekiem, gan mežinžnieriem.

Mežizstrādes laboratorijas “saimnieks” ir LLU Meža fakultātes lektors Aigars Strūbergs:

Meža fakultātē esmu kopš 2019. gada. Līdz tam mācīju citus un mācījos pats, kamēr, uzsākot studijas doktorantūrā, man piedāvāja iespēju kļūt par Meža fakultātes mācībspēku.”

Aigars Strūbergs pasniedz studiju kursus, kas tieši saistīti ar inženiera prasmēm –  “Mežsaimniecības darbu mehanizācija” un “Meža mašīnmācība”.

Tie nav vieglākie kursi un prasa iedziļināšanos un piepūli. Esmu stingrs un prasīgs, jo uzskatu, ka pa pusei nevar. Taču visbiežāk kursu noslēgumā no studentiem saņemu “Paldies” par to, ka piespiedu izprast un mācīties,” smaidot turpina A. Strūbergs.

Jauno studiju gadu Aigars Strūbergs sāks ne vairs vieslektora statusā, bet gan kā vēlēts lektors. Arī atvaļinājumu pasniedzējs izmanto, lai sagatavotos jaunajam studiju gadam – LLU mehāniskajās darbnīcās top nozīmigs papildinājums mežizstrādes laboratorijai - apmacību vajadzībām tiek pielāgots meža mašīnas - harvestera galvenais agregāts - harvestera galva, kas veic koka nozāģēšanu, atzarošanu, uzmērīšanu un sazāģēšanu sortimentos.

Lai arī noticis straujš tehnoloģiju izrāviens arī mežizstrādē un lielu daļu darba paveic ar tehnoloģijām aprīkotas tehnikas vienības, tomēr bez mehānikas un hidraulikas joprojām nespēj funkcionēt neviena “gudrā mašīna”. Un to arī palīdzēsim apgūt Mežizstrādes laboratorijā. Nu jau var droši teikt, ka laboratorijā ir pieejams kārtīgs mežizstrādes traktors miniatūrā. Piemēram, ir iespēja apgūt pārnesumkārbas, motora u.c. uzbūvi un darbības pamatprincipus. Bet laboratorijas lepnums noteikti ir forvardera hidromanipulatora simulators - hidromanipulators miniatūrā, kas izgatavots pēc pasūtījuma īpaši MF vajadzībām.”

Jau ziņots, ka LLU MF šajā gadā iekārtota ne tikai Mežizstrādes laboratorija, bet arī Medniecības laboratorija, Meža aizsardzības un fitopataloģijas laboratorija, sadarbībā ar SIA "Husqvarna Latvija" top arī Motorinstrumentu laboratorija.

 

 

Pievienots 19/08/2021