Pārlekt uz galveno saturu

Mežinieku svētki

Attēla autors: No LLU arhīva

Pirmo reizi Latvijā interesentiem būs iespēja vērot klātienē vienu no meža kopšanas veidiem – krājas kopšanas cirti – un redzēt, dzirdēt un «aptaustīt» harvesteru. Šāda paraugdemonstrējuma mērķis ir ļaut gan lieliem, gan maziem interesentiem pašu acīm skatīt tik lielu un jaudīgu meža mašīnu darbībā.

«Latvijas valsts mežu» (LVM) dabas parkā Tērvetē sestdien, 18. februārī, no pulksten 13 līdz 16 norisināsies Mežinieku svētki, un uz tiem aicina LVM dabas parka Tērvetē Tūrisma informācijas centra pārstāve Ruta Vazdiķe. 

Mežinieku svētkos tiks gāzti koki, sagarumoti un atzaroti to stumbri līdz pēdējam darbu posmam – kokmateriālu nogādāšanai krautuvē. LVM vecākais meža eksperts Kaspars Riže skaidros šādas cirtes nepieciešamību un atbildēs uz interesentu jautājumiem: «Kopšanas cirtes rezultātā tiek atbrīvota vieta un nodrošināti tīkami augšanas apstākļi mežā paliekošajiem nākotnes kokiem ar augstvērtīgāku koksni. Spēcīgākie un lielākie koki tiks atstāti, tie ražos vairāk skābekļa.» 

LLU Meža fakultātes pārstāvji iepazīstinās ar koksnes sortimentiem – koksnes produktu veidiem – dēļu, papīrmalkas, enerģētiskās šķeldas un citu vērtību ražošanai. Interesentiem būs iespēja apgūt praktiskus koku augstuma noteikšanas paņēmienus. 

Savukārt Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta pārstāvji sniegs iespēju darboties ar harvestera simulatoru. Ne velti harvestera operators tiek salīdzināts ar lidmašīnas pilotu. Par to būs iespēja pārliecināties Rūķu sētas Bodītē! Bet Rūķotavā Rūķu meitiņas kopā ar Rūķu mammu aicinās nogaršot pašdarinātu egļu skuju dzērienu un priežu pumpuru tēju. Turklāt Rūķu pilsētā Čiekurē kopā ar pasaku tēliem varēs piedalīties sportiskās sacensībās un visiem būs iespēja pārbaudīt spēkus mežinieku darbos – zāģēt, tēst, mizot.

 

Sagatavoja Agnese Leiburga speciāli Zemgales Ziņām (09.02.2017.).

Pievienots 13/02/2017