Pārlekt uz galveno saturu

Izglītība meža nozarē

Attēla autors: No LLU arhīva

Februāra beigās Ķīpsalā norisinājās izstāde Skola 2017, kurā skolēni varēja iegūt visaptverošu informāciju ne tikai par augstāko izglītību Latvijā un ārzemēs, bet arī par profesionālo izglītību. Meža nozares stendā viesojās plašs interesentu pulks. Jaunieši, kuri skaidri zināja, kur uzsāks studijas rudenī, vērsās pie mums jau ar konkrētiem sagatavotiem jautājumiem.

Liela interese bija tieši par studiju programmu saturu un prakses iespējām studiju gaitā. Bija arī jautājumi par ārpusstudiju dzīvi, piemēram, par ikdienu dienesta viesnīcās, pasākumu norisi universitātē un sporta aktivitātēm. Bija tādi, kas interesējās arī par maģistrantūru, bet visplašāk pārstāvēta bija tieši pamatstudiju mērķauditorija. 

Daudz bija tādu jauniešu, kuri izstādi apmeklēja ar mērķi atrast savu dzīves aicinājumu. Jauniešu acīs bija saskatāma neziņa par to, kur mācīties tālāk pēc absolvētās vidējās izglītības iestādes, un par to liecināja arī dažādo augstskolu bukletu kaudzītes interesentu rokās. Mūsu kā konsultantu uzdevums bija ar vienkāršiem vārdiem izklāstīt, ko nozīmē studijas katrā no Meža fakultātes studiju programmām. Jauniešus uz pārdomām meža nozares labā vērsa tieši plašās karjeras iespējas un atalgojums, kādu piedāvā nozare. Ir būtiski interesentiem iemācīt uz nozari paskatīties plašāk, jo daudziem vēl joprojām šķiet, ka nozare domāta tikai vīriešiem un ikdiena sastāv vienīgi no darba mežā. Ar humoru atminos, kāda savulaik bija mammas reakcija, kad viņa izdzirdēja manu vēlmi studēt «mežos». Cilvēkam, kuram ir maza saskarsme ar meža nozari, ir grūti iztēloties, kādas iespējas paveras, absolvējot Meža fakultāti. Viņu iztēle visdrīzāk apraujas vien pie mežsarga profesijas vai zāģeru brigādes darba pienākumiem. 

Meža nozares stendā bijām kopā arī ar Ogres tehnikuma pārstāvjiem, kuri tradicionāli līdzi bija atveduši hārvestera simulatoru. Vēlme izmēģināt uzmanību piesaistošo ierīci bija ievērojamam skaitam bērnu un jauniešu. Savas operatora darba prasmes izmēģināja arī dažs labs pieaugušais. 

Pēc divām izstādē pavadītajām dienām secināju arī to, ka arvien lielāka kļūst interese par darba iespējām paralēli studijām. Jautājumu, vai darbu iespējams apvienot ar mācībām, uzdeva ļoti daudz interesentu.

Kopumā par pieredzēto izstādē Skola 2017 biju patīkami pārsteigta, jo interese par meža nozari ir un, domāju, būs arī nākotnē. Plašsaziņas ierīces un plašais informācijas klāsts nodrošina to, ka sabiedrība kļūst arvien izglītotāka arī meža nozarē. Un visiem skaidrs - mežs ir un būs valsts nacionālā bagātība, un līdz ar to būs nepieciešami profesionāli darbinieki, kuri uzņemsies rūpes par mežu arī nākotnē.

 

Sagatavoja AGITA GABRANOVA speciāli žurnālam "Baltijas Koks".

Pievienots 20/03/2017