Pārlekt uz galveno saturu

"Mežs ienāk Jelgavā" pulcē meža nozares pārstāvjus un jauniešus

Attēla autors: No LLU arhīva

17. aprīlī LLU Meža fakultāte (MF) ar vērienīgu pasākumu "Mežs ienāk Jelgavā" atzīmēja tradicionālās Meža dienas, kas vienkopus pulcēja gan meža nozares organizāciju un uzņēmumu pārstāvjus, gan lielus un mazus interesentus, kuriem bija iespēja uzzināt par mežu apsaimniekošanu, kā arī piedalīties dažādās izzinošās un radošās aktivitātēs.

Pasākumu atklāja Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas pārstāvis Jānis Eglītis, Jelgavas Domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, LLU rektore, profesore Irina Pilvere un MF dekāns, asociētais profesors Linards Sisenis.

"Kāds no mūsu dzejniekiem reiz rakstījis pasaku par to, ka kādu dienu pilsētā ienāca mežs. Tikai toreiz pasakai bija mazliet cita nozīme un cits skanējums. Mežs patiešām ienācis pilsētā un tas nav pārsteigums, ka tieši Jelgavā, jo te atrodas gan Latvijas Lauksaimniecības universitāte, gan Meža fakultāte, kurā tiek sagatavoti nākamie speciālisti, kuri strādās meža nozarē. Runājot par lauksaimniecību un mežsaimniecību, pavisam droši varu teikt, ka tas ir mūsu ekonomikas mugurkauls, uz kā tiek būvēta mūsu valsts un pasaules nākotne. Īpaši patīkami šodien redzēt vismazākos apmeklētājus – bērnudārza audzēkņus un skolēnus, - jo šādā vecumā ir jāsāk mācīties un izzināt," atklājot pasākumu, klātesošos uzrunāja LR Zemkopības ministrijas pārstāvis Jānis Eglītis.

Savukārt LLU rektore, profesore Irina Pilvere pasākuma apmeklētājus aicināja pārdomāt, kāda ir meža nozare Latvijā: "Tā nepavisam nav vienkārša nozare, jo strādājošajiem vajadzīgas daudzveidīgas zināšanas, sākot no augsnes sagatavošanas līdz mežu apsaimniekošanai un kokapstrādei. Jāatzīmē, ka šī nozare veido vairāk nekā 45 000 darba vietu Latvijā. Mums patiess prieks, ka nozares pārstāvji tik kuplā pulkā atrodas šodien Pasta salā, Jelgavā. Lai veicas šodien un es ceru, ka izglītība ir tas pamats, kas katram jaunietim dos mērķi dzīvē un vietu izvēlētajā nozarē".

Pasākuma laikā apmeklētājiem bija iespēja iepazīties ar meža apsaimniekošanas ciklu, koka izmantošanas iespējām gan būvniecībā, gan dažādu produktu ražošanā un enerģijas ieguvē, uzzināt par meža atjaunošanu un tā kopšanas nepieciešamību, piedalīties mežistrādes mašīnu, augsnes sagatavošanas frēzes, uguns apsardzības aprīkojumu un automašīnu, šķeldotāju, malkas skaldītāju, lentzāģu un mazizmēra kokapstrādes iekārtu demonstrācijās, kā arī varēja izmēģināt prasmes darbā ar meža mašīnu – harvestera un forvardera – simulatoriem un piedalīties zāģēšanas sacensībās un vērot arboristu veiklību.

Šogad pasākumā liels izaicinājums bija topošajiem kokapstrādes speciālistiem, kuri no koka izgatavoja Jelgavas pilsētas simbolu – alni. Vienlaikus pasākuma apmeklētāji varēja apskatīt arī Zemgales reģiona Medību trofeju izstādi, kas LLU Meža fakultātē (Akadēmijas ielā 11, Jelgavā) interesentiem būs pieejama līdz 3. maijam.

Pasākumu "Mežs ienāk Jelgavā" organizē LLU Meža fakultāte sadarbībā ar LVMI "Silava", aģentūru "Meža pētīšanas stacija", SIA "Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts", studentu biedrību "Šalkone" un Jelgavas pilsētu.

Pasākuma norisi atbalsta Meža attīstības fonds, meža nozares uzņēmumi un www.zemeunvalsts.lv.

Pievienots 17/04/2019