Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātē izveidota Motorinstrumentu laboratorija

Attēla autors: No LLU MF arhīva

Turpinot studiju vides un procesa uzlabošanu un modernizēšanu, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātē (MF) sadarbībā ar “Husqvarna Latvia” izveidota unikāla Motorinstrumentu laboratorija.

Fakultātē pēdējos gados tiek nopietni attīstīts mežinženierijas virziens, iekārtojot un pilnveidojot laboratorijas, lai studenti varētu procesus un tehnoloģijas apgūt ne tikai teorētiski, bet, izmantojot uzskates līdzekļus, šīs  lietas izprast praktiski, pēc tam zināšanas nostiprinot arī praksē ražošanas apstākļos. Šobrīd fakultātē šim mērķim jau ir izveidotas vairākas laboratorijas, viena no kurām ir arī Motorinstrumentu laboratorija,” stāsta LLU Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis.

Tajā studentiem ir pieejams un studiju procesā praktiski uzskatāmi un izmantojams meža darbos pielietojamais aprīkojums: dažādi benzīna un elektro  motorzāģi un krūmgrieži, drošības aprīkojums un individuālie aizsardzības līdzekļi, motorzāģu sliedes un ķēdes, motorinstrumentu apkopes un asināšanas aprīkojumu, kā arī informatīvie materiāli.

Motorinstrumenti ir un būs nepieciešami ne vien meža apsaimniekošanas darbos, bet meža nozares darbinieka ikdienā, pildot darba uzdevumus. Piemēram, pārvietojoties pa meža ceļu, lai meža nozares darbinieks ceļu atbrīvotu no pārkrituša koka, viņam ir nepieciešamas ne vien iemaņas darbā ar motorzāģi, bet arī motorinstrumentu operatora apliecība, ko pēc teorētisko un praktisko iemaņu apguves laboratorijā, kā arī divu nedēļu prakses mežā, nokārtojot attiecīgos eksāmenus, iegūst visi mežinženieru studiju programmas studenti.

Laboratoriju iekārtota ciešā sadarbībā ar SIA “Husqvarna Latvija”, kas fakultātei nodrošinājusi pilnīgi visu šīs laboratorijas aprīkojumu, sākot ar specializētajiem servisa darba galdiem un beidzot ar dažādiem motorinstrumentiem, individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, motorinstrumentu apkopes aprīkojumu un pat manekenus, lai uzskatāmi varētu demonstrēt dažādu veidu specializēto mežstrādnieka apģērbu. 

“Ar nepacietību gaidām, kad studenti varēs pilnvērtīgi iepazīties ar jaunākās paaudzes motorzāģiem, kā arī iepazīt jaunākās inovācijas ar akumulatoru darbināmo mežistrādes instrumentu jomā!” pauž “Husqvarna Latvija” pārstāvis Mārtiņš Veismanis.

LLU Meža fakultāte ir vienīgā augstākās izglītības iestāde Latvijā, kas meža nozarei sagatavo speciālistus ar bakalaura, maģistra un doktora grādu. Fakultātē kopumā studē vidēji 580 studējošie gadā.
 

Pievienots 03/12/2021