Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātē izveido Meža aizsardzības laboratoriju

Attēla autors: No LLU MF arhīva

Turpinot studiju vides un procesa uzlabošanu un dažādošanu, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātē (MF) izveidota Meža aizsardzības laboratorija. Tās tapšana ir Mežkopības katedras vadītājas, profesores Olgas Miezītes un fakultātes studentu ilggadēja darba rezultāts, kas sniedz iespēju studentiem jau teorētisko studiju procesā piedāvāt plašu uzskates materiālu.

“Es patiesi lepojos ar laboratorijā izvietoto kolekciju, jo tā sniedz plašu informāciju par meža aizsardzību saistītiem faktoriem: kukaiņu, un dažādu slimību nelabvēlīgo ietekmi. Tāpat laboratorijā pieejama informācija par  dažādu meža apsaimniekošanas riska faktoru vadību,” stāsta LLU MF Mežkopības katedras vadītāja, profesore Olga Miezīte.

Lai arī laboratorijas kolekcija glabājusies LLU MF vairākus gadus, šogad, īstenojot telpu labiekārtošanas un modernizēšanas projektu, to izdevies eksponēt pārskatāmi, ērti un atbilstoši studiju procesam, kā arī izvietojot vidē, kas ļauj kolekcijai saglabāties.

“Laboratorijas kolekcijas izveidē jāpateicas galvenokārt studentiem, kas ar azartu piedalījušies un joprojām papildina paraugu klāstu. Studiju procesā studenti vāc kukaiņu un slimību bojātās lapas, skujas, zarus, dzinumus un stumbra daļas u.c. Estētiski noformētie un vērtīgākie paraugi nonāk laboratorijas plauktos, turpmākam studiju procesam. Kaut arī nelielu, bet nozīmīgu devumu, šajā procesā dod arī Mežkopības katedras docētāji un Meža fakultātes dekāns, par to esmu gandarīta, ka spēju aizraut gan studentus, gan kolēģus” turpina O. Miezīte.

Profesore uzskata, ka, šādā veidā apgūstot norises mežā, zināšanas var nostiprināt praktiskā veidā – ja studenti teorētisko lekciju laikā ieklausās sniegtajos ieteikumos un apzinīgi mācas, tad šī uzdevuma izpilde un materiālu vākšana nesagādā grūtības, pat aizrauj. Tā tiek paplašināts studenta redzesloks – viņš iemācās pamanīt, novērtēt norises dabā, analizēt tās.

“Liela daļa studentu teic, ka mežā atrasties ir daudz interesantāk,  nekā pirms šī studiju kursa apguves, jo uzzinājuši daudz vairāk par mežā sastopamiem “iemītniekiem”,” piebilst Miezītes kundze.


 

Pievienots 17/12/2021