Pārlekt uz galveno saturu

Maģistra studijas Meža fakultātē, bakalaura grādu iegūstot citur: absolventes stāsts

Attēla autors: No personīgā arhīva

Inga Buša mežzinātņu maģistra grādu ieguva 2020. gadā, absolvējot studiju programmas "Mežzinātne" apakšvirzienu "Meža ekoloģija un mežkopība". Ingu iestāties tieši šajā fakultātē mudināja tas, ka viņas ģimenei pieder neliels mežsaimniecības uzņēmums, kurā jau kādu laiku līdzdarbojas arī viņa. Iepriekš Inga ieguvusi dabaszinātņu bakalaura grādu ģeogrāfijā, taču trūka specifisku zināšanu tieši meža jautājumos, tādēļ Inga lēma par labu studijām Meža fakultātē.

Studiju laikā Inga sāka strādāt Meža konsultāciju un pakalpojumu centrā par Sēlijas nodaļas vecāko mežsaimniecības konsultanti. Šobrīd tā ir viņas pamatdarbavieta, kā arī paralēli viņa turpina līdzdarboties ģimenes mežsaimniecības uzņēmumā, nu jau kā kompetenta padomdevēja nevis lietvede, kā tas bija pirms studijām.

Ingas darba diena var būt ļoti daudzpusīga, jo Meža konsultāciju un pakalpojumu centrs nodarbojas ar meža īpašnieku konsultēšanu, organizē seminārus, apmācības, izzinošus braucienus un darbojas dažādos projektos. Ir dienas, kad visu dienu ir jāpavada mežā.

Absolvente atzīst, ka studiju laikā iegūtās zināšanas nākas izmantot katru dienu: "Pirms studijām par mežiem zināju pavisam nedaudz - mazliet no likumdošanas, mazliet no praktiskām lietām, taču man trūka pamatzināšanu, un tas ļoti traucēja darbam. Lielais zināšanu pamats iegūts tieši studiju laikā. Gribēju izmantot izdevību un pateikt paldies pasniedzējiem, it īpaši profesorei Olgai Miezītei par kursu "Mežzinības principi". Šis kurss domāts tieši tādiem studentiem kā es, kuri uz maģistriem nāk no citām fakultātēm, jo iegūtās zināšanas šajā kursā palīdzēja izprast meža apsaimniekošanas pamatjautājumus un apgūt arī pārējos kursus".

Atminoties studiju laiku, Inga stāsta: "Man par studiju laiku ir ļoti pozitīvas atmiņas. Bija interesanti iepazīt kursabiedrus un iegūt jaunus kontaktus. Daļa studentu bija tikko beiguši bakalaurus, taču daļa bija jau kādu laiku meža nozarē strādājoši. Līdz ar to bija interesanti uzklausīt praktiskus pieredzes stāstus. Lekcijās studenti papildināja pasniedzējus un varēja droši diskutēt. Studiju ietvaros ļoti patika satikties un gūt pieredzi no nozares profesionāļiem. Visvairāk atmiņā palikuši izbraucieni ārpus fakultātes telpām, jo svarīgi ir apgūt ne tikai teoriju, bet paskatīties, kā tas viss izskatās dabā".

Inga uzsver, ka, ja ir interese par studijām Meža fakultātē, pavisam noteikti vajag mēģināt. Viņa aicina nebaidīties maģistratūrā studēt arī tos, kuri bakalaura grādu ir ieguvuši kādā citā fakultātē, jo Meža fakultātes absolventi ir ļoti pieprasīti darba tirgū.

 

Pievienots 15/06/2021