Pārlekt uz galveno saturu

Meitene ar zāģi mežā

Attēla autors: No LLU MF arhīva

Lieni Zēbergu citu studentu vidū nav grūti pamanīt – aktīva, komunikabla, pozitīva un smaidīga. Liene ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes (LLU MF) Mežinženieru studiju programmas 2. kursa studente. Viņas pašas ceļš uz Meža fakultāti bijis ļoti apzināti izvēlēts, un apliecina – ja kaut ko ļoti vēlies, tad iespējas to sasniegt pavērsies, atliks tikai tās izmantot.

Lielu daļu savas bērnības esmu pavadījusi meža darbos vai saistībā ar tiem. Jau vidusskolā zināju, ka savu nākotni saistīšu ar meža nozari. No pedagogu stāstiem uzzināju par Meža fakultāti un apzināti sekoju informācijai par studiju iespējām tieši Mežinženieros. Vidusskolas pēdējās klasēs veidoju zinātniski pētniecisko darbu par meža tēmu, ko ar augstāko vērtējumu aizstāvēju reģionālā konferencē. Tālāk jau valsts mēroga konferencē mans darbs tika novērtēts ar piešķirtu iespēju studēt LLU MF valsts budžeta finansētā studiju vietā, ko ar prieku arī izmantoju.

Tieši tik apzināta izvēle ļāvusi arī pārvarēt iejušanos un augstskolas kārtības izprašanu pirmā kursa laikā. Nu jau Liene jūtas droši un ar pārliecību saka, ka noteikti turpinās studēt MF arī maģistra studijās.

Mēs studējam, lai kļūtu par nozares smalkumus pārzinošiem vadītājiem – tā mūs iedvesmo mūsu pasniedzēji,” smaidot stāsta Liene. “Es par savu nākotni esmu droša un pārliecināta, jo, studējot mežinženieriju, mēs apgūstam ļoti plaša spektra studiju kursu un tēmu, kas mums ļaus uzsākt darbu teju ikvienā ar mežu nozari saistītā uzņēmumā vai organizācijā.

Šajā studiju gadā man ļoti aizrāva mežkopība, ko pasniedza Olga Miezīte, savukārt pirmajā kursā – dendroloģija, ko pasniedza Viesturs Šulcs. Taču vairāk par visu man patīk praktiskās nodarbības un tādas mūsu studijās ir ne mazums.

Par vienu no iedvesmojošākajiem pasniedzējiem Liene nedomājo nosauc Olgu Miezīti:
Viņa ir cilvēks, kurš, neskatoties uz milzīgo pieredzi un zināšanām, lekcijās spēj aizraut un ieinteresēt. Noteikti jāpiemin mūsu dekāns Linards Sisenis ar savu īpašo humora izjūtu.

Līdztekus studijām Liene  aktīvi darbojas studentu biedrībā “Šalkone”, kur ir kultūras komitejas vadītāja, kā arī izmanto citas iespējas, ko brīvā laika pavadīšanai un sevis pilnveidošanai piedāvā studijas LLU MF.

Liene apstiprina, ka arvien vairāk meiteņu izvēlas studēt gan meža apsaimniekošanu un inženieriju, gan mežkopību un meža zinātni. Lai gan sabiedrībā joprojām valda stereotipi par sievietēm meža nozarē, īpaši mežinženierijā, studente atzīst: “Šādi priekšstati ir tiem, kuri nevēlas darīt. Man nav problēmu darīt – iet paņemt rokās zāģi un iet mežā.
 

Pievienots 03/01/2022