Pārlekt uz galveno saturu

Atklās Meža fakultātes Starpnozaru zinātnisko laboratoriju

Attēla autors: No MF arhīva

Pirmdien, 5. septembrī, Jelgavā, Dobeles ielā 41 atklās Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (bij. Latvijas Lauksaimniecības universitātes) Meža fakultātes (MF) Starpnozaru zinātnisko laboratoriju, kas ir vienīgā šāda tipa būve un pētniecības institūcija Latvijā.

Pasākumā piedalīsies: zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, LBTU rektore Irina Pilvere, LBTU Padomes priekšsēdētāja Laimdota Straujuma, Meža fakultātes dekāns Linards Sisenis, ģenerāluzņēmēja – “ZAZA TIMBER Production SIA” valdes priekšsēdētājs Māris Peilāns, Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, AS “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis u.c. nozares uzņēmēji un sadarbības partneri.

Jaunā laboratorija uzbūvēta blakus MF Kokapstrādes katedrai, kur atrodas arī Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts, un kalpos kā zināšanu pārneses tilts starp zinātni, izglītību un industriju, un tai līdzīgas Latvijā nav. Laboratorija vienlaikus būs ne vien vieta, kur īstenot pētniecību, bet arī  izglītojošs centrs sabiedrībai – vieta, kur meža un saistītās nozares varēs sekmēt dialoga veidošanu ar sabiedrību. Savukārt studentiem tā būs iespēju mācību procesā izmantot mūsdienīgās tehnoloģijas un inovācijas, bet mācībspēkiem strādāt vidē, kas sekmē jaunu ideju veidošanos un pilnveido kompetences.
Jau šoruden laboratorijā apmācības uzsāks vairāk nekā 300 būvinženieri un būvkonstruktori, kas apgūs koksnes izmantošanu būvkonstrukcijās Ekonomikas ministrijas pasūtījumā.

Jaunā ēka top kā paraugēka, lai pati būve būtu vislabākais stāsts par meža, koksnes un ar to saistīto resursu izmantošanu. Tās būvniecībā izmantoti mūsdienīgi, rūpnieciski izgatavoto konstruktīvie risinājumi, kas ir multiplicējami daudzos saimniecisko un rūpniecisko ēku projektos. Tāpat neiztrūkstoša ir mūsdienīgu tehnoloģiju klātbūtne ēkas uzturēšanas risinājumos.

Ēkas kopējā platība ir 740 m². Tā tika būvēta deviņus mēnešus un nodota ekspluatācija 2022. gada martā. Būvniecībā izmantoti 110m3 līmētu konstrukciju, 1900m2 rūpnieciski izgatavotu sienu un jumta koka rāmu paneļi. Savukārt ēkas apdarē izmantoti 7,7 kilometri apdares dēļu. 

Būvobjekta izmaksas – 748 596,75 EUR. Līgums ar būvnieku – “ZAZA TIMBER Production SIA” (iepriekšējais nosaukums: IKTK)–  ir 701 800 EUR, t. sk. LLU līdzfinansējums ir 5%, valsts finansējums – 14,25%, ERAF finansējums – 80,75%. 
 

Pievienots 02/09/2022