Pārlekt uz galveno saturu

Saruna ar absolventu- Kristaps Ozoliņš

Attēla autors: No LLU arhīva

Saruna ar Meža fakultātes absolventu Kristapu Ozoliņu.

Uz studiju uzsākšanu fakultātē vedināja 2 iemesli - negribēju līdz pensijas vecumam ofisa darbu; bija iemesls un vēlme par mežu un mežsaimniecību uzzināt kaut ko vairāk - saprast kā pareizi samniekot mežā, kas un kā ir jādara, lai pašam prieks būtu par padarīto. Ar tādu domu galvā ieguvu bakalaura grādu un pēc tam arī lēmu par labu turpināt studijas maģistra grāda iegūšanai. Grūti īsumā pateikt, kāpēc turpināju studēt maģistrantūrā, galvenokārt jau gribējās pilnveidot un papildināt esošās zināšanas. Kas bija interesanti maģistrantūrā - kursabiedri bija dažāda vecuma cilvēki, nereti no dažādām profesijām, neskatories uz to, izveidojās ļoti draudzīgs kurss, kā ārī nereti, studiju procesa laikā veidojās interesantas diskusijas.

Viennozīmīgi atmiņā paliekoši ir izbraucieni dabā, kad lekcijas un prakses notika mežā, tad arī visai bieži radās atmiņā paliekoši joki un pigori, un protams arī mācītais labāk aizķērās atmiņā...

 

Darba aizstāvēšana protams pagāja ar satraukumiem un mazliet stresu.  Bet visā kopumā gandarījums jau bija liels par padarīto. Uz aizstāvēšanu jau bija nemiers - ko pajautās, kā pareizāk izteikties, ko teikt un ko neteikt, lai lieki jautājumi nerastos. Bet jāatzīst, miera sajūta aizstāvēšanā iestājās brīdī, kad esi beidzis savu stāstījumu un komisija paska: “jautājumu vairs nav”.

 

Kā jau kārtīgam studentam, gala darba rakstīšanai dotais laiks, protams likās, ka ir par maz, tāpat jau arī sanāca dažas mazgulētas naktis (bet nu bez tām jau nevar). Galvenais izaicinājums bija sākt rakstīt, tāpat sanāca tā, ka bija dienas, nu kurās galīgi nekas nerakstās un vārdi neliekas kopā sakarīgā teikumā vai rindkopā. Bet pēc dažām negulētām naktīm, patīkami bija savu darbu ieraudzīt "pēdējo reizi" drukātā un iesietā formātā, to nododot fakultātē.

 

Jaunajiem censoņiem silti iesaku izvēlēties gala darba tēmu, kura netikai liekas interesanta, bet to arī kaut cik pārzinat, vai arī esat zināšanām spēcīgs jautājumos, kas saistīts ar gala darba tēmu. Un pats galvenais, to ko ir teikuši visi studenti un gadu no gada atkārto pasniedzēji - rakstīt ir jāsāk laicīgi. Rakstot rodas jautājumi, daudz jautājumi un tad ir labi, ja ir lieks laiks šos jautājumus risināt kopā ar darba vadītājiem.

 

Atbildot uz jautājumu "kāpēc mācīties Meža fakultātē?", atbilde ir pretjautājums - kur vēl lekciju laikā ar līdzīgi domājošiem vari dzīvot pa mežu, stādīt mežu un iet medībās, galā par to saņemot atzīmi?

Pievienots 27/07/2023