Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātes akadēmiskais personāls piedalījās AS „Latvijas valsts meži” rīkotajā kvalifikācijas paaugstināšanas seminārā

Attēla autors: No LLU arhīva

Meža fakultātes akadēmiskais personāls 24 cilvēku sastāvā 22. septembrī piedalījās akciju sabiedrības "Latvijas valsts meži" organizētajā seminārā „LVM Sēklas un stādi - ražošana, kvalitātes vadība, produkcijas realizācija, SIA Vika Wood - ražošanas procesa organizācija, tehnoloģijas un produkcija”.

Semināru uzsāka "LVM sēklas un stādi" direktors G. Grandāns, sniedzot Meža fakultātes mācībspēkiem informāciju par struktūrvienības „LVM sēklas un stādi” galvenajiem produktiem, ražošanas procesiem un struktūrvienības attīstību. Direktors dalījās ar pieredzi, kuru akciju sabiedrība ir ieguvusi gadu gaitā cīņā ar kaitēkļiem un meža dzīvniekiem. Stādmateriāls tiek pasargāts no kaitēkļiem un pārnadžiem, apstrādājot to ar dažādiem repelentiem. Pēc prezentācijas semināra dalībnieki iepazinās ar Mazsilu kokaudzētavas ikdienas darbiem un stādu audzēšanas tehnoloģijām, lai rastos reālā izpratne par kokaudzētavā notiekošo.

Pēc Mazsilu kokaudzētavas apskates akadēmiskais personāls devās uz Abavas dabas parku, kurā semināra dalībnieki apskatīja 2 meža nogabalus Vanemas meža iecirknī. Tajos pirms kāda laika tika veiktas izlases cirtes. Semināra vadību uzņēmās akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” valdes loceklis E. Zakovics. Lai semināra dalībniekiem būtu saprotamāk, kā tiek apsaimniekotas dabas parka teritorijas, jau iepriekš tika izdalīti „Dabas parka "Abavas senleja" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi”.

Tālāk sekoja nacionālās pretošanās kustības muzeja apskate Rendā. Muzejā izvietotās ekspozīcijas veltītas 1940. – 1990. g. periodam, un tās vēstī par pretošanos okupāciju varām. Šo muzeju veidojis Rubeņa fonds sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeja speciālistiem, pašvaldību, kā arī novadpētniekiem u.c. interesentiem.

Semināru noslēdza Latvijā lielākās kokzāģētavas SIA „Vika Wood” apmeklējums. Meža fakultātes akadēmisko personālu sagaidīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs H. Kronbergs, kas laipni izvadāja semināra dalībniekus pa uzņēmumu. Kokzāģēšanas rūpnīca izmanto Latvijas vietējos resursus un Skandināvijas zināšanas un tehnoloģijas, tajā nodarbināti 140 strādājošie.

Kā uzsvēra valdes priekšsēdētājs, uzņēmums nodrošina bezatlikumu ražošanu, miza tiek izmantota koksnes žāvēšanai un telpu apsildīšanai, skaidas tiek pārdotas kokskaidu granulu ražotājiem, savukārt šķelda - celulozes rūpnīcām Skandināvijā. Saražotie zāģmateriāli tiek realizēti Tālajos un Tuvajos Austrumos, Eiropā un Ziemeļāfrikā.

Meža fakultātes vadība un akadēmiskais personāls izsaka īpašu paldies akciju sabiedrības „Latvijas valsts meži” valdes loceklim E. Zakovicam, SIA „Vika Wood” valdes priekšsēdētājam H. Kronbergam un cer uz turpmāku sadarbību!

 

 

Pievienots 27/09/2017