Pārlekt uz galveno saturu

Lai studētu Meža fakultātē, ir jāmīl daba: mežzinātnes absolventa stāsts

Attēla autors: No LLU arhīva

Andris Rimicāns ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes studiju programmas "Mežzinātne" absolvents, kurš studijas beidzis jau 2009. gadā, taču joprojām ikdienā pielieto iegūtās studiju laika zināšanas un ir lepns, ka studējis tieši šajā fakultātē.

Andrim rados nebija neviens, kurš varētu iedvesmot studēt Meža fakultātē, taču studijas šajā fakultātē viņš izvēlējies tādēļ, ka daba viņam raisīja ļoti lielu interesi, arī daudz brīvā laika viņš mēdza pavadīt tieši pie dabas.

Šobrīd Andris nodarbojas ar meža apsaimniekošanu, kopšanu, aizsardzību, jaunu audžu veidošanu un līdzdarbojas jaunu pētījuma veikšanai nepieciešamo vietu sagādē. Studiju laikā iegūtās zināšanas darbā nākas pielietot visu laiku, jo jau pirmajos kursos tika studēts vispārīgi par meža nozari, arī termini, ko Andris lieto ikdienā, tomēr viņš atzīst, ka ir daudz lietu, kas jāapgūst arī praktiski, jo katrā darbā ir sava specifika.

Runājot par stereotipiem, Andris atklāj: "Daudziem šķiet, ka mežinieks ir brutāls cilvēks ar motorzāģi rokās, cīnās ar dunduriem. Viņi neizprot, cik būtiska nozīme ir šai profesijai un cik tā ir plaša – meža nozarē ir tik daudz novirzienu, ka viens cilvēks pat nevarētu apgūt visus meža virzienus, jo informācijas daudzums ir milzīgs."

No studiju gadiem Andrim visvairāk atmiņā palikusi koju dzīve, kas kursu saliedējusi, jo daudz brīvā laika tika pavadīts kopā arī ārpus studijām, kā arī sniegtās prakses iespējas. "Kurss spēja noturēt mežinieku garu un izskaidrot tradīcijas, fakultātei vienmēr bija jābūt godā, nedrīkstēja palaisties." Arī par studiju priekšmetiem runājot, daudzi no tiem šķita noderīgi tikai pēc studijām, nevis laikā, kad tika apgūti. Sākumā bija priekšmeti, kas bija grūti, taču tagad Andris tos novērtē visvairāk, jo "grūtums pārvēršas zināšanās" – tas, kas studiju gados likās visvieglākais, beigās arī izrādījās vismazāk noderīgākais.

Absolvents atzīst, ka viņam patīk aura, kāda valda Meža fakultātē – katrā fakultātē ir savas tradīcijas un lietas, ar ko tā vēlāk asociējas, taču Meža fakultāte "paliek iekšā", pamaina cilvēku uz pareizo pusi. Fakultāte esot arī iemācījusi – ja ko dari, dari to kvalitatīvi, tāpēc Andris jau kopš studiju gadiem nav atrodams sociālajos tīklos, jo uzskata, ka tas tikai patērē laiku, kuru var izmantot lietderīgāk. Andris noteikti iesaka jaunajiem studētgribētājiem izvēlēties Meža fakultāti, taču uzsver, ka tādā gadījumā ir jābūt vēlmei un interesei par dabu un mežu.

Pievienots 19/06/2021