Pārlekt uz galveno saturu

Studijas Erasmus programmā un tautas dejas: LLU absolventa Kristiāna Klancberga stāsts

Attēla autors: No personīgā arhīva

Kaut arī pēc vidusskolas absolvēšanas bija daudz variantu, kur doties studēt, Kristiāns zināja, ka nevēlas strādāt birojā, bet gan darīt ko praktisku. Viņa interese par koku radās jau mājturības stundās, tādēļ Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes piedāvātā kokapstrādes specialitāte likās visatbilstošākā izvēle. Šobrīd, pēc studiju beigšanas, Kristiāns atvelk elpu, jo rudenī būs jāturpina studijas maģistrantūrā, turklāt tās jāapvieno ar darbu.

Absolventa studiju laiks nerobežojās tikai ar studijām fakultātē, jo viņš divas reizes izmantoja Erasmus programmas piedāvātās iespējas, 2. kursā studējot Slovākijā, bet 3. kursā Čehijā.

Erasmus programma ir pilnīgi citādāka studiju pieredze, ko noteikti iesaku izmantot. Tā ir iespēja ceļot, apgūt valodas, iegūt jaunus kontaktus un draugus. Ar dažiem ārzemju draugiem joprojām uzturu kontaktus – kad beigsies ierobežojumi, plānoju viņus apciemot,” stāsta Kristiāns.

Jau kopš bērnības Kristiāna aizraušanās ir tautas dejas, un dejot viņš turpināja arī augstskolas gados:

Visus studiju gadus dejoju LLU tautas deju ansamblī “Kalve”. Uzstājāmies dažādos koncertos, ballēs, braucām arī uz Dziesmu un deju svētkiem, studentu dziesmu un deju svētkiem “Gaudeamus”, kā arī pabijām ārzemēm. Studiju laiks vispār atmiņā paliek kā pozitīvs mirklis. Ja arī bija kādas grūtības, tās jau bija tikai konkrētajā semestrī, bet vēlāk paliek atmiņā kā jautri piedzīvojumi.”

Ja bakalaura darba uzrakstīšanu var uzskatīt par grūtāko un ilgāko posmu augstskolā, tad Kristiānam lielāko daļu laika aizņēma testēšanas paraugu izveide un eksperimentu veikšana:

Mana diplomdarba tēma bija “Gaisa dobumu līmes slānī ietekme uz savienojuma ar ielīmētiem stieņiem stiprību”, kurā pētīju līmētus būvkonstrukciju savienojumus. LLU Kokapstrādes katedrā jau agrāk tika veikti pētījumi par līdzīgām tēmām un tos plānots turpināt arī turpmākajos pētījumos,” atklāj absolvents.

Pirmo kursu studentiem Kristiāns iesaka vismaz pamēģināt iesaistīties universitātes piedāvātajās ārpusstudiju aktivitātēs, piemēram, izmēģināt savus spēkus korī, tautas dejās, LLU studējošo pašpārvaldē vai studentu biedrībā “Šalkone”, jo tās ir lieliskas iespējas pilnveidot sevi un iegūt jaunu pieredzi un draugus. Kā arī laicīgi uzsākt darba meklējumus, lai papildus universitātē iegūtajām teorētiskajām zināšanām iegūtu arī vairāk praktiskās pieredzes.

Pievienots 20/07/2021