Pārlekt uz galveno saturu

‎Savu karjeras mērķu sasniegšanai Toms Luiss Petrakovs izvēlas studijas LLU programmā „Ilgtspējīga mežsaimniecība”

Attēla autors: No personīgā arhīva

 Vācietis Toms Luiss Petrakovs mežsaimniecību izvēlas studēt LLU programmā  angļu valodā "Sustainable forestry" jeb „Ilgtspējīga mežsaimniecība” !

Toms Luiss Petrakovs (Tom Luiss Petrakov)  ir dzīvojis Vācijā, Ķīnā un pat Dienvidāfrikā, taču par savu studiju vietu mērķtiecīgi izvēlējās Latviju un precīzāk LLU salīdzinoši nesen izveidoto programmu angļu valodā "Sustainable forestry", kurā trīs gados ir iespējams iegūt bakalaura grādu mežsaimniecībā. Jāpiezīmē, ka šajā studiju programmā studēt iespējams gan ārvalstu, gan  vietējiem interesentiem. 


Toms stāsta, ka viņam ir bijis skaidrs, ka nevēlas studēt Vācijā, tādēļ lūkojies apkārt un LLU piedāvātā bakalaura programma „Ilgtspējīga mežsaimniecība” viņu uzrunājusi. Tāpat Tomam interesanta šķitusi un joprojām šķiet Latvijas daba, tādēļ izlēmis, ka vēlas to apmeklēt un studēt sev interesanto mežsaimniecības nozari. Tā kā Toma ģimenē nav sveša krievu valoda, arī šis faktors nostrādājis kā plusiņš, izvēloties valsti, kurā iegūt zināšanas par ilgtspējīgu mežu apsaimniekošanu. 
Toms stāsta, ka programmas izvēle bijusi skaidra, vēl pirms tika izvēlēta konkrēta izglītības iestāde. Viņš jau daudzus gadus aizraujas ar dabas procesu pētīšanu. Patīk arī  sēņot, ogot, doties medībās. Uz pēdējām jau ir vairākkārt devies arī Latvijā un ir ļoti gandarīts, ka šeit viņam ir dota šāda iespēja savu  hobiju turpināt. Medībās viņam izdevies nomedīt gan  briedi, gan alni. 


Savukārt, runājot par sēņošanu, Toms atzīst, ka iepriekšējā rudenī vēl nav paspējis šo izklaidi Latvijā izbaudīt, bet noteikti sēņot dosies šajā vasarā un rudenī, jo sēnes viņam garšo un ir vairākas receptes, pēc kurām viņš meža veltes vēlas pagatavot. 


Šobrīd visi spēki tiek veltīti mācībām, tai skaitā latviešu valodas apguvei. Toms saka, ka latviešu valoda nav vienkārša, taču ir jāmācās. Par citiem mācību priekšmetiem viņš ir sajūsmā un atzīst, ka izbauda mācību procesu, kurā viņam ir iespēja uzzināt daudz jauna – mācībspēkiem uzdot sev interesējošos jautājumus, saņemt atbildes un sagatavot nepieciešamos uzdevumus. Toms uzsver mācību procesa plānojumu, kad gandrīz 50% nodarbību ir iespējams darboties praktiski – vai tie būtu laboratorijas darbi, vai nodarbības Latvijas mežos.  Viņš stāsta, ka salīdzinot ar Vāciju, Latvijas meži ir daudz skaistāki un to ekosistēma bagātāka, krietni daudzveidīgāka. 
Aicināts salīdzināt vietas, kur ir bijis vai dzīvojis, Toms atzīst, ka dzīve un studijas Latvijā ir pavisam cita pieredze, nekā piedzīvots Ķīnā vai Dienvidāfrikā. Izvēloties Latviju, viņš domājis, ka šeit būs līdzīga ikdiena kā Krievijā, taču Latvija sagādājusi patīkamus pārsteigumus. Toms atzīst, ka cilvēki Latvijā ir ļoti viesmīlīgi, līdzīgi, kā tas bijis Dienvidāfrikā. 

 

Lai arī Latvijā Toms studē jau  vairākus mēnešus, joprojām viņam ir daudz jautājumu par lietām un vietām, kur, kas atrodas, tādēļ viņš īpaši novērtē gan studiju biedru, gan augstskolas pasniedzēju atsaucību - viņi ir ļoti pretimnākoši un izpalīdzīgi. 


Par nākotni Toms vēl runā piesardzīgi, bet ir pārliecināts, ka noteikti vēlas strādāt nozarē, kas saistīta ar dabu, augiem, dzīvniekiem. Viņš uzskata, ka studijas „Ilgtspējīgas mežsaimniecības” programmā LLU ir mērķtiecīgs solis šī mērķa sasniegšanā. 


 

Pievienots 22/02/2022