Pārlekt uz galveno saturu

Rinalds Ūdris: Studijas sniedz dažādas iespējas ikviena studenta attīstībai un karjerai, tikai tās ir jāizmanto

Attēla autors: No personīgā arhīva

Aicinot Rinaldu Ūdri uz sarunu par studijām Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mežu fakultātē (LLU MF), viņš atsaucas nekavējoties, jo ir pārliecināts, ka vairāk ir jāsaka “jā” visam nepiedzīvotajam. Vēl vidusskolā tēvam teicis, ka dzīvos mežā un Meža fakultātē arī nokļuvis. Pirms nu jau četriem gadiem, atvērto durvju dienu laikā, Rinaldu tā aizrāvis stāstījums par Kokapstrādes studiju programmu, ka viņš izlēmis, –  te arī studēs. Šobrīd viņš jau aktīvi strādā pie sava bakalaura darba. Vēl palicis tikai finiša posms, lai iegūtu Inženierzinātņu profesionālo bakalaura grādu materiālzinātnē – jāpabeidz un jāaizstāv savs bakalaura darbs "Pie sienas stiprināmā izvēršamā glabāšanas mēbele". 

Noslēguma darbs nu jau izaudzis par ļoti izaicinošu projektu, jo ar savu ideju Rinalds startējis arī LLU biznesa inkubatorā, kur guvis atbalstu. Rinalda ideja – izgatavot no koka ērti izmantojamu mēbeli, kas ieviestu kārtību mājas koridorā jeb garderobē, tai pat laikā neaizņemtu daudz telpas. Īsts izaicinājums, varam vien cerēt, ka daudzu ģimeņu problēmas ar kurpju un virsdrēbju haosu priekšnamā jau pavisam drīz varēs atrisināt. Viņš uzsver, ka sākotnēji domājis, ka mēbeles izgatavošana tehniski būs salīdzinoši vienkārša, taču, praktiski ķeroties pie darbiem, sapratis, ka tik ātri nekas neies, un praksē ir jāņem vērā vēl daudz un dažādi apstākļi un nianses. Viss šis izmēģinājumu process (tai skaitā arī neveiksmes) tiek aprakstīts bakalaura darba ietvaros. Rinalds uzsver, ka viņam svarīgi, lai bakalaura darbs nebūtu formāls, bet ar pievienot vērtību. Dalība LLU biznesa inkubatorā, ļauj šo procesu padarīt vēl praktiskāku, kā arī sniedz iespēju ne tikai radīt inovatīvu produktu no koka, bet arī apgūt prasmes pārdot savu ideju klientam. LLU biznesa inkubatora atbalsts viņa idejai ir apliecinājums tam, ka viņš ir uz īstā ceļa. 

Rinalds uzsver, ka studiju laiks viņam sniedzis ļoti dažādu pieredzi un iespējas, tai skaitā izmantojot ERASMUS + programmas piedāvātās iespējas un  studējot Čehijā kā arī Grieķijā, kur gūtas zināšanas un pieredze, kas ļāvusi būtiski paplašināt viņa redzesloku un paskatīties uz lietām un procesiem no pavisam cita skatu punkta, neierastāk kā pie mums  Latvijā. ERASMUS devusi iespēju arī paceļot, izvirzīt citus mērķus un gūt jaunus iespaidus, piemēram, uzkāpt Olimpa kalnā. 

Papildus studijām un dalībai LLU biznesa inkubatorā, Rinalds paspēj arī aktīvi darboties ERASMUS + studentu tīklā (ESN), viņš ievēlēts arī par šīs organizācijas prezidentu Jelgavā. Tīkls sniedz padomus studentiem, informē par iespējām studēt ārzemēs un cenšas uzlabot starptautiskās studentu apmaiņas apstākļus. Tas organizē atbalsta pakalpojumus un pasākumus studentiem. Rinalda pārliecība, ka ir jādara viss iespējamais un neiespējamais, lai tiem studentiem, kuri no ārvalstīm atbrauc uz Latviju studēt, sarūpētu vislabākās atmiņas par studiju procesu un laiku Latvijā. Viņš atzīst, ka šobrīd tas pat ir viņa galvenais uzdevums –  parūpēties, lai ikviens ārvalstu students Jelgavā justos iedvesmots, kā arī jebkurā mirklī vietējiem studentiem ir gatavs izklāstīt ERASMUS studiju programmu ieguvumus. 

Rinalda Ūdra atziņa, ka LLU Meža fakultāte sniedz iespēju ne vien apgūt Latvijas tautsaimniecībai nozīmīgas profesijas, bet ļauj arī ieraudzīt savus, iespējams, apslēptos talantus. Rinalds ir lepns, ka 2019. gadā organizējis Meža fakultātes tradicionālo balli "Meža vakars", kas ik gadu pulcē bijušos, esošos studentus, kā arī sadarbības partnerus. Kā Rinalds saka – ir jāstudē un jāizmanto visas iespējas, ko studentiem piedāvā LLU. Viņa rudens  plānos ir studijas turpināt maģistrantūrā, protams, Jelgavā!

Pievienots 29/03/2022