Pārlekt uz galveno saturu

Lekcijā prezentē "jauno" krājas kopšanas ciršu modeli

Attēla autors: No LLU arhīva

25. februārī LLU Meža fakultātes 16. auditorijā pulcējās studenti un mācībspēki, lai noklausītos AS "Latvijas valsts meži" Attīstības projektu vadītāja Aināra Grīnvalda vieslekciju "Krājas kopšanas ciršu plānošana un izpildes tehnoloģijas".

Pirms uzsākt vieslekciju akciju sabiedrības pārstāvis uzreiz iepazīstināja ar savu dzīves gājumu, lai klausītājiem rastos priekšstats par viņa ilggadējo praktisko pieredzi, kura tika gūta strādājot vienā no lielākajiem meža nozares uzņēmumiem. 

Ainārs Grīnvalds sadarbībā ar citiem LVM kolēģiem piedalījies ņēmis līdzdalību grāmatas "Kopšanas ciršu rokasgrāmata" tapšanā. Tajā apkopotie krājas un jaunaudžu kopšanas ciršu modeļi ir novecojuši, tādēļ akciju sabiedrība sāk pakāpeniski atteikties no tiem un pašlaik strādā pie jaunu krājas kopšanas ciršu modeļu izveides, kurus varētu ieviest praksē apmēram 2017. gadā.

Meža apsaimniekošanas stratēģiskajā plānošanā akciju sabiedrība "Latvijas valsts meži" izmanto modeļus, kuros pamatā tiek izmantoti nogabalu dati, meža statistiskās inventarizācijas dati (Silava), vēsturiskie cirsmu dati un tādi atbalsta rīki kā SILVMo un Remsoft. Ar modeļu palīdzību nosaka, kā audzēt mežu, efektīvi izmantojot visus resursus izvirzīto mežsaimniecības stratēģisko mērķu sasniegšanai.

Stāstot par meža apsaimniekošanas stratēģisko plānošanu un krājas kopšanas ciršu izpildes tehnoloģijām, A. Grīnvalds prezentācijā iekļāvis plašu diagrammu, fotogrāfiju un piemēru klāstu, lai klausītājiem būtu vieglāk uztvert stāstīto. Pēc vieslekcijas norisinājās diskusija, kurā katrs varēja uzdot sev interesējošo jautājumu.  

Pievienots 26/02/2015