Pārlekt uz galveno saturu

Mežinieku sacensībās - aktivitāte un emocijas

Attēla autors: No LLU arhīva

Madonā noslēgušās 49. Eiropas meža darbinieku sacensības ziemas sporta veidos — biatlonā un distanču slēpošanā (European Foresters competition in Nordic Skiing — EFNS), piedaloties 21 valsts gandrīz 600 dalībniekiem.

Gan viesi, gan sacensību organizatori piedzīvojuši daudzveidīgu emociju gammu — no nedaudz lietaina garastāvokļa atklāšanā Saieta laukumā līdz iespaidiem ekskursijās, sniega baltuma priekam un pat saulainām stundām, sportojot bāzē ‘‘Smecerus sils", līdz pirkšanas drudzim vietējo ražotāju tirdziņā, kulminācijai nacionālo ēdienu prezentācijā un apbalvošanā noslēguma pasākumā Madonas sporta centrā. Cik vien mežinieki uzrunāti, atsauksmēs tika pausts gandarījums par kopā pavadīto laiku mūsu Madonā, kas šoreiz reprezentēja arī Latviju. Jau pēc sacensību karoga nodošanas nākamajiem rīkotājiem — Itālijai (Anholca), organizatoriem — biedrības ‘'Mežu sports" valdes priekšsēdētājam, LLU Meža fakultātes dekānam Dagnim Dubrovskim, sacensību direktoram Mārtiņam Gaigalam, sporta un atpūtas bāzes "Smeceres sils" vadītājam Gunāram Ikauniekam un Madonas novada pašvaldībai — tika teikts skaļu aplausu "paldies". 

Kā pastāstīja organizators — biedrības "Meža sports" valdes priekšsēdētājs Dagnis Dubrovskis. biedrība apvieno uzņēmumus AS "Latvijas valsts meži", AS ‘'Latvijas Finieris", SIA "Rīgas meži", Ogres tehnikumu. Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultāti, kā arī daudzus individuālos biedrus: — EENS vērojama mežinieku dzīvesziņa vai attieksme. Kas ir mežinieki? Mūs visās valstīs vieno tā pati misija, tāpēc mēs nekonkurējam. mēs kopjam mežu, strādājam nākotnes vārdā. Līdz ar to šajā pasākumā nav konkurences, ir ļoti pozitīva viedokļu apmaiņa, arī aura. EENS mērķis — mēs ne tikai kopā sportojam, arī rādām savu valsti, savas tradīcijas, mežkopības kultūru, uzņēmumus. Tas ir tas, kas piesaista. Tika organizēta arī ekskursija uz "Latvijas valsts mežu" Kalsnavas arborētumu. uz čiekuru kalti, notika arī mežinieku seminārs. Atsauksmes par Latviju ir pozitīvas, un man ir liels prieks par madoniešiem. par Madonas novada cilvēkiem, kas mūsu biedrībai palīdzēja šo pasākumu noorganizēt. Sākumā bija izaicinājums — vai tiešām Madonas novadā var izmitināt 500 un vairāk viesu, un izrādījās, ka varēja. Palīdzēja arī brīvprātīgie — LLU Meža fakultātes studenti, no kuriem daļa ari startēja. Starp viņiem— arī mūsu fakultātes "zelts" — Nauris Raize no Kusas. 

Uz jautājumu par to. kā jūtas mežinieku sacensībās, uzrunātie Jānis Krūmiņš un Nauris Raize atbildēja: — Te ir draudzīgi, nav, kā citās sacensībās, kur vaida konkurence, ari distances nav grūtas. Kopā ar Jāni Zvaigznīti un Reini Upeņu stafetē ieguvām I. vietu, braucam arī uz citām valstīm, pagājušajā gadā bijām EENS Norvēģijā, aizpagājušajā gadā — Šveicē, vēl pirms tam — Somijā. Vācijā. Pasākumā oficiālā valoda skaitās vācu valoda, jo vairāk ir šajā valodā runājošo. No Vācijas šogad uz Latviju atbraukusi iespaidīgākā delegācija — ap 150 dalībnieku. Patīk, ka šajā pasākumā ir ne tikai sports, jo pirmajās divās dienās bija izzinošas ekskursijas. Viesiem bija iespēja tuvāk apskatīt Latviju, ekskursijas bija ari uz Daugavpili. Rēzekni, Kalsnavu, varēja iepazīt nozares uzņēmumus. 

— Trases ir loti labas, apkārtne ir ļoti skaista, — raksturoja uzrunātā Itālijas dalībniece Šarlote, kas uz Latviju un Madonu bija atbraukusi pirmoreiz. Viņiem Itālijā sniegs ir tikai kalnos, tāpēc ari pati vairāk nodarbojas ar kalnu slēpošanu. Līdzīgi izteicās ari no Šveices atbraukušais Rene Schali: — Arī mans ciematiņš, kur dzīvoju, ir mazs — ap 8 tūkstoši iedzīvotāju, apmēram kā jūsu pilsētiņā, kas man patīk. Biatlona bāzē trases jums ir labas, bet laikapstākli ir atkarīgi "no augšas". Šveicē vairāk nodarbojos ar sportingu. 

Uzrunātā Slovēnijas delegāte, jautāta par rezultātiem, sacīja: — Rezultāti? Tie nav tik svarīgi, kā kopā pavadītais laiks. 

— Rezultāti visiem — normāli, arī Latvijas komandai — pat ļoti labi gāja. Mums valda draudzības un kopības gars. Galvenais nebija uzvarēt, bet panākt, lai pretinieki zaudētu (smaida). Biatlonā to varēja paveikt ar precīzu šaušanu. Slēpošanas stafetē Latvijai visvairāk — 10 komandu, komandā — četri slēpotāji. Apstākli — visiem vienādi, bet slēpju smērēšanas tehnika — katrai valstij sava. Bija ļoti kolorīti dalībnieki — sportam tuvu stāvošie un ari tādi, kas sezonā pāris reižu uzkāpj uz slēpēm, arī daudz dalībnieku gados, trīs — astoņdesmitgadīgi, — stāstīja uzrunātais meža speciālists Alvis Krilovskis. 

Latvijas komandu pārstāvēja 96 dalībnieki no mežiem. Apmēram puse — no uzņēmuma "Latvijas valsts meži", pārējie pārstāvēja "Rīgas mežus". "Latvijas Finieri", "Stora F.n.so", Valsts meža dienestu, LLU Meža fakultāti u. c. — Mūs vieno daba, meži, sports, arī prieks satikt kolēģus, cilvēkus ar līdzīgu dzīves uztveri. Mums ir tā brīnišķīgā iespēja, ka tiekam labās slēpošanas trasēs, un katru gadu EFNS notiek savā valstī Var teikt, ka "Smeceres sila" bāze ir Latvijā izcilākā, — vērtēja Artis Zvejnieks, "Latvijas valsts mežu" komandas neoficiāls vadītājs. 

25. februāri pēc noslēguma vakara izturīgākie turpināja slēpošanu, piedaloties arī "Sporilat" slēpojumā. Tautas slēpojumam pieteikusies, bet todien pazudusi itāliete atradusies un tagad jau ir atgriezusies savās mājās. 

19 EENS ieies vēsturē kā vēl viena uzdrīkstēšanās viesmīlīgi uzņemt Latvijā, Madonas novadā, savās mājās tik kuplā skaitā sabraukušos ārzemju ciemiņus. Ar sportiskajiem rezultātiem var iepazīties vietnē www.srneceressils.Iv. 

Artis Zvejnieks: — Mūs vieno daba, meži, sports, arī prieks satikt kolēģus, cilvēkus ar līdzīgu dzīves uztveri. Mums ir tā priekšrocība — tikt labās slēpošanas un biatlona bāzēs. 

Katras valsts komandas līdzjutēji savējos enerģiski uzmundrina. 

Mežiniekus satuvina sports un draudzīgā atmosfēra. Biatlona šautuvē svarīgs katrs trāpījums mērķī. Nauris Raize un Jānis Krūmiņš: — Mežinieki aktīvi sporto.

 

Sagatavoja LETA Mediju monitorings.

Pievienots 06/03/2017