Pārlekt uz galveno saturu

Absolvents Kalvis Kampe: “Kokapstrādes katedrā visi ir vienlīdzīgi”

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai izvēlētos nozari, ar kuru saistīt savu nākotni, Kalvis pirms iestāšanās augstskolā savus spēkus izmēģināja dažādās jomās, taču darbs meža nozarē lika saprast, ka viņa ceļš ved uz Meža fakultāti. Absolvents nāk no Kalsnavas, kuras apkārtnē daudzi nodarbojas ar mežizstrādi, taču tieši studijas Kalvim pavēra plašas iespējas strādāt kokapstrādes nozarē.

Kalvja stāsts nav tradicionāls: viņš uzsāka studijas klātienē, taču pabeidza neklātienē, jo jau studiju laikā sāka strādāt nozarē, kurā citiem durvis atveras līdz ar diploma iegūšanu. Šobrīd Kalvis turpina strādāt turpat, taču plāno uzsākt studijas maģistrantūrā, izvēloties kādu studiju programmu, kas būtu saistīta ar uzņēmuma vadīšanu, jo nākotnē absolvents cer izveidot savu uzņēmumu.

Noslēguma darbu Kalvis rakstīja par sniega dēļu ražošanas iespējām nelielā galdniecībā no Latvijā augošu koku sugu koksnes. Viņš veica apjomīgu pētījumu, kurā noskaidroja, no kāda materiāla sniega dēļus ražo gan mazi, gan lieli ražotāji, kādi ir nepieciešamie un pieejami materiāli, pētīja arī Latvijā iegūtu koksni, tās īpašības un daudzus citus aspektus.

Tēmas izvēle nebija grūta, jo snovbords jau kopš pamatskolas ir mans hobijs. Interesanti, ka pircējs, veikalā ieraugot sniega dēli, domā, ka tas ir veidots no plastmasas, kaut patiesībā iekšā ir koks, ko veiksmīgi nosedz dizaina elementi. Arī pats to uzzināju tikai tad, kad sāku šo tēmu pētīt padziļināti. Ceru, ka man nākotnē izdosies izveidot uzņēmumu, kurā varēšu ražot sniega dēļus, slēpes, skrituļdēļus un citus tamlīdzīgus koka izstrādājumus,” par saviem nākotnes plāniem atklāj absolvents.

Atminoties studiju laikā piedzīvoto, Kalvis atzīst, ka labākās atmiņas saistās ar vienu no pirmajām Mežu ballēm:

Man šķita, ka tā ir vislabākā balle, kurā jebkad esmu bijis. Tev atver durvis, Tu aizej pa sarkano paklāju... Arī studentu attieksme, kā viņi izklaidējas, visās telpās notiek dažādas aktivitātes – karaoke, dejošana, dažādi priekšnesumi.

Kalvis atzīst, ka Kokapstrādes katedrā, kur tiek apgūta liela daļa kokapstrādes programmas studiju kursu, ir īpaša aura, jo liekas, ka nāc pie “savējiem”, nav nozīmes, vai esi pasniedzējs vai students – visi ir vienlīdzīgi, un attieksme ir ļoti labvēlīga.

Kalvis uzsver, ka, lai veiksmīgi iegūtu bakalaura grādu un labi apmaksātu darbu savā nozarē, ir svarīgi noturēt motivāciju, neapstājoties pie pirmajām grūtībām. Lai visu varētu izdarīt kvalitatīvi un noteiktajā termiņā, mācībās ir jāiegulda laiks, jo iegūtās zināšanas paver plašas iespējas strādāt izvēlētajā jomā.

Pievienots 07/07/2021