Pārlekt uz galveno saturu

Kokapstrādes virziena absolvents Eduards Mitris: “Mežs jau kopš bērnības man ir tuva tēma”

Attēla autors: No personīgā arhīva

Eduards Mitris par savu studiju izvēli ne mirkli nav šaubījies, jo viņa vectēvs bija mežzinis, un tēvam pieder uzņēmums kokapstrādes jomā. Tādēļ jau kopš bērnības koks viņā raisīja lielu interesi, kas studiju programmas izvēli padarīja pavisam vienkāršu. Šobrīd Eduards Mitris strādā tēva uzņēmumā, cenšas pilnveidot zināšanas un iegūt pieredzi.

Eduards jau studiju laikā sāka darboties tēva uzņēmumā, kurā viņam tika dota iespēja ražot koka ziemeļbriežus. Šogad Eduards ieguva bakalaura grādu, un tagad viņam ir daudz vairāk laika pievērsties darbam, tādēļ pagaidām viņš neplāno studēt maģistrantūrā, bet gan darboties savā nozarē, uzņēmumā izstrādāt jaunus produktus. Ja arī nākotnē izvēlēsies studijas turpināt, tad noteikti vēlas studēt kādā studiju programmā, kas saistīta ar biznesa vadību, lai varētu veidot savu uzņēmumu vai turpināt tēva iesākto.

Kā spilgtāko atmiņu no studiju laika Eduards atceras atgadījumu, kad pie pasniedzēja Anda Ābeles bija jānodod darbs, kurā bija jāsastāda zāģkopas, taču viņš nebija šo darbu nodevis laikā, kaut arī tēmu pārzināja ļoti labi:

Kursabiedriem nebija jākārto eksāmens, taču man tas bija jākārto neizdarītā darba dēļ. Devos pie pasniedzēja mēģināt sarunāt šī eksāmena nekārtošanu ar attaisnojumu, ka vielu pārzinu ļoti labi, jo arī kontroldarbā ieguvu augstāko vērtējumu kursā. Tas man arī veiksmīgi izdevās, bet par ko ieguvu, pasniedzējam esmu neizsakāmi pateicīgs vēl šodien.” Tieši šis pasniedzējs un kokapstrādes katedras docente Sigita Liše, pie kuras Eduards rakstīja bakalaura darbu, viņam no studiju laikiem palikuši atmiņā visvairāk.

Runājot par bakalaura darbu, absolvents bija pārsteigts, ka ieguvis tik augstu vērtējumu, un tas tāpēc, ka šo darbu rakstījis sev, jo tēma bija saistīta ar produktu, ko viņš gatavojas ražot:

Mana bakalaura darba tēma bija „Lieldienu zaķa” ražošanas ieviešana uzņēmumā „Dižmežs”, jo, ražojot koka ziemeļbriežus, izdomāju izveidot prototipu Lieldienu zaķim. Es pētīju visu iekārtu noslogojumus, uzņēmu laikus, pētīju uzņēmuma tehnoloģiskos procesus, lai varētu precīzi aprakstīt, kā šis jaunais produkts varētu iekļauties ražošanā. Kaut arī iepriekš zināju daudz, man bija interesanti veikt šo pētījumu.

Topošajiem studentiem un arīdzan absolventiem Eduards iesaka veikt studiju pierakstus un tos neizmest, jo, strādājot nozarē, piezīmes var izrādīties ļoti noderīgas. 

Pievienots 07/07/2021