Pārlekt uz galveno saturu

Ārsts ar mežinženiera bakalaura grādu: absolventa stāsts

Attēla autors: No personīgā arhīva

Edmunds Kance ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultātes studiju programmas “Mežinženieris” bakalaura studiju absolvents. Šobrīd viņš nestrādā meža nozarē. Bet tā kā pašam ir iepirkti meža īpašumi, iegūtās zināšanas noder arī tur, kā arī Edmunds ir domes loceklis Vides aizsardzības klubā.

Iepriekš Edmunds studējis medicīnu Rīgas Stradiņa universitātē, ieguvis ārsta diplomu un jau ilgstoši strādā medicīnas nozarē, paralēli darbojoties Vides aizsardzības klubā – sākotnēji kā biedrs, bet vēlāk jau kā domes loceklis. Laika gaitā pievērsies dažādiem vides jautājumiem, arī mežiem, un sapratis, ka tieši meža nozare viņu interesē. Ieraudzījis, ka ir tāda studiju programma un sapratis, ka tā ir iespēja iegūt otru profesiju, kas nākotnē var noderēt.

Kā jau daudzi studenti, arī Edmunds kā spilgtāko atmiņu no studiju laika atceras prakses:

Īpaši atmiņā paliks viena no pirmo gadu praksēm, kad varējām izstaigāt meža masīvus un iepazīt, kā notiek mežizstrāde. Neiztikt, protams, arī bez smieklīgiem atgadījumiem – vienā no praksēm, kurā bija jālieto motorzāģis, sajaucu vietām šķidrumus – benzīna vietā ielēju motoreļļu un otrādi. Tam visam pa vidu vēl pazaudēju savas mašīnas atslēgas, kuras ilgi nevarēju atrast, taču beigās viss beidzās labi.”

Noslēguma darbam Edmunds izvēlējās tēmu “Dolomīta karjeru izraisītā hidroloģiskā režīma izmaiņu ietekme uz parastās priedes augšanu dabas liegumā “Lielie Kangari”. Šādu tēmas izvēli viņš pamato ar jau iepriekš pieminēto interesi par vides aizsardzību un dažādu faktoru ietekmi uz vidi. Šis bakalaura darbs tika atzīts par vienu no labākajiem noslēguma darbiem – Edmunds bijis ļoti motivēts gan izstrādājot šo darbu, gan nopietni pievēršoties studijām visu gadu garumā, jo ikdienā turējies pie mērķa un uzskata, ka lieli panākumi sākas no paša mazumiņa.

Absolvents cer, ka arvien vairāk studentu izvēlēsies studēt ar mežu saistītās studiju programmas:

“Tā kā mežs ir puse no Latvijas teritorijas, esmu pārliecināts, ka meža nozarē tuvākajā nākotnē noteikti būs darbs. Tāpat iesaku arī kārtīgi apdomāt savu mērķi un nākotnes profesiju, jo nevajag studēt to, kas pašam neinteresē. Taču, ja ir interese – tad tikai uz priekšu,” iedrošina Edmunds un atklāj, ka šogad iestājies LLU maģistra studiju programmā “Mežzinātne”, izvēloties Meža ekoloģijas un mežkopības studiju virzienu.

 

 

Pievienots 11/08/2021