Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātes komandai pievienojas jauni mācībspēki

Attēla autors: No personīgā arhīva

No jaunā gada Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes (LLU MF) kokapstrādes virziena akadēmisko komandu papildina Edvīns Grants. Viņš ar MF sadarbojas jau ilgāku laiku, īstenojot kopīgus projektus ar fakultāti un strādājot “Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtā” (MeKA).

LLU Edvīna profesionālie ceļi rit jau vairākus gadus. Viņš ir studējis būvniecību un absolvējis LLU Vides un būvzinātņu fakultāti (VBF). Ciešāka saikne ar Kokapstrādes katedru radusies maģistra studiju laikā, izvēloties studiju novirzienu. Edvīna pieredze apstiprina to, ka LLU nodrošina starpdisciplināru pieeju augstākajā izglītībā.

Sākot darbu institūtā MeKA, iepazinos ar LLU MF Kokapstrādes virziena mācībspēkiem un arvien biežāk tiku aicināts dalīties zināšanās, prasmēs un pieredzē ar studentiem un kolēģiem,” stāsta E. Grants, piebilstot, ka no jaunā gada ir kļuvis par pilntiesīgu vieslektoru.

Viņš MF maģistrantūras un pamatstudiju pēdējo kursu studentiem pasniegs studiju kursu “Koksnes lietošana konstrukcijās”, savukārt VBF studentiem pasniegs studiju kursus – “Iedarbes uz būvkonstrukcijām” un “Būvkonstrukciju speckurss”. Līdztekus Edvīns aktīvi turpina strādāt arī komerciālajā pētniecībā, būvniecības konsultēšanā, standartu izstrādē un pārstāv Latviju “Eiropas Standartizācijas Komitejas” (CEN) 250. tehniskajā komitejā – “Eirokodeksi”, darba grupās, kā arī studē doktorantūrā VBF. 

Augstākā izglītība kokapstrādē nepieciešama, lai atbilstošā līmenī varētu vadīt ražošanas procesus un cilvēkus, kas piedalās tajos. Ja tehnikumos sagatavo cilvēkus, kam tiek dotas prasmes un iemaņas darbā ar specifiskām ražošanas iekārtām, instrumentiem un tehnoloģijām, tad augtākās izglītības iestāde sagatavo profesionāli, kurš saprot, iekārtu un cilvēku mērķi, kurš māk sabalansēt cilvēku zināšanas un prasmes ar ražošanas tehnoloģijām un mērķiem. Es ceru, ka man izdosies jauniešiem sniegt savu pieredzi un zināšanas, iedvesmot viņus ieraudzīt plašo kokapstrādes nozares potenciālu. Tāpat ceru arvien vairāk kokapstrādes studijās ieraudzīt sievietes, jo bez dāmu līdzdalības nav iespējama sabalansēta nozares tālāka attīstība.”

Pievienots 25/01/2022