Pārlekt uz galveno saturu

Ko glabā Meža fakultātes Dendroloģijas laboratorija?

Attēla autors: No LLU MF arhīva

Lai nodrošinātu studentiem pēc iespējas plašākas izziņas un izglītošanās iespējas, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Meža fakultāte atjaunota Dendroloģijas laboratorija.

Stāsta Meža fakultātes studiju kursa “Dendroloģija” docētāja Solveiga Luguza:

Dendroloģijas laboratorijā izvietoti kokaugu herbāriji, kā arī čiekuru un augļu kolekcijas. Materiāli Meža fakultātē nonākuši pa dažādiem ceļiem – daļa ir pašu studentu vākti, daļa – pasniedzēju. Katra iepriekšējā studentu un pasniedzēju paaudze nodrošina nākamos profesionāļus ar unikāliem herbārija eksemplāriem un citiem kolekcijas materiāliem.”

Dendroloģijas laboratorijā pieejamie uzskates līdzekļi izmantojami gan Mežzinātnes, gan Mežinženieru studiju programmu apguvē, jo kā vienā, tā otrā studenti apgūst Dendroloģijas kursu un praktiskais uzskates materiāls atvieglo teorijas apguvi.

No šī studiju gada kopā ar studentiem esam uzsākuši jaunu iniciatīvu laboratorijas pilnveidošanai – jaunieši var darināt kastītes dažādu koku sugu koksnes, lai tajās ievietotu konkrētās sugas materiālu, tādējādi iespējams vēl plašāk izzināt dendroloģiju un sniegt pievienoto vērtību laboratorijas kolekcijai,” piebilst S. Luguza.

Turpinot par laboratoriju, pasniedzēja atzīmē, ka diženākais kolekcijas materiāls ir priedes Pinus coulteri D. Don čiekurs no Kalifornijas, ko fakultātei uzdāvinājusi studente Annija Auniņa. Šīs priedes čiekuri ir pasaulē lielākie, un par to uzskatāmi var pārliecināties arī LLU MF studenti. Vēl atzīmējami ir čiekuri no pasaules lielākā koka – milzu mamutkoka (Sequoiadendron giganteum (Lindley) J.Buchholz). Par savdabīgāko uzskatāmas divdaivu ginka (Ginkgo biloba L.) sēklas ar sulīgu sēklsedzi, kas ik gadu rudenī kolekcijā tiek atjaunotas:

Divdaivu ginka sēklu sēklsedzei piemīt specifisks aromāts. Lai to iepazītu, ik rudeni ievācu materiālu no jauna, jo gada laikā tās zaudē savu specifisko smaržu.”
 

Pievienots 27/01/2022