Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultāte piedāvā studiju programmu angļu valodā „Sustainable Forestry”

Attēla autors: Pexels.com

Salīdzinoši jauna, intriģējoša un Tavu redzeslauku paplašinoša bakalaura studiju programma, kurā trīs gadu laikā iespējams iegūt bakalaura grādu mežsaimniecībā. Un kas būtiski, nevis latviešu, bet gan angļu valodā, tādējādi pilnveidojot un uzlabojot savas valodas prasmes. Svarīgi, ka jau studiju laikā būsi iepazinis mežsaimniecības procesus un terminoloģiju, kas ļaus vēl veiksmīgāk konkurēt darba tirgū.

Studiju programmas direktors Edgars Dubrovskis atzīst, ka programma vēl ir jauna, bet jau šobrīd radījusi interesi ne tikai Latvijas studentos, bet arī studēt gribētājos  no Eiropas, Ķīnas un pat Indijas. Pandēmija daļai studentu neļāva ierasties studēt Jelgavā, bet studiju programma ir gatava jaunos studentus uzņemt jau šā gada rudenī. Tādējādi, studējot tepat Latvijā, arī mums būs iespēja iegūt tik noderīgos kontaktus ar jaunajiem jomas speciālistiem no visas pasaules.

Ja Tev interesē mežu nozare, jūties ērti, sarunājoties, rakstot  un uzklausot faktus par meža procesiem angļu valodā, kā arī tevi aizrauj bioloģija, patīk atrasties mežā un vēlies izprast tajā notiekošos procesus, tad šī programma būs domāta tieši TEV. 

41 studiju kurss, ap 50 pasniedzēju, dažādu mežsaimniecības jomu speciālisti, teorētiskas un praktiskas nodarbības gan auditorijās un laboratorijās, gan Latvijas mežos un nozares uzņēmumos. Un tas viss angļu valodā.  

Studiju programmas ietvaros tiek apskatīts un pētīts Ziemeļeiropas modelis mežu apsaimniekošanā, taču pieaugot ārvalstu studentu interesei, jau notiek darbs, lai programmu attīstītu  un plašāk tiktu apskatīta arī Rietumeiropas valstu mežu apsaimniekošanas pieredze. Jau šobrīd studiju kursi par dendroloģiju, vai augsnes izzināšanas procesiem norisinās iepazīstot Eiropas ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas tendences. Programmas realizācijā tuvāko gadu laikā plānots piesaistīt arī citu valstu ekspertus, kuri jau šobrīd regulāri sadarbojas ar LLU mācībspēkiem. 

Vēl kāds interesants programmas aspekts – mācību kursi ir veidoti tā, lai topošais mežu speciālists zinātu, ne tikai, kādā augsnē un kā stādīt kurus kokus, kā tos izaudzēt, kopt un arī apsaimniekot, bet augstskolā tiek sniegtas zināšanas, kuras ir svarīgas tām nozarēm (pārstrādātājiem, uzņēmējiem u.c.), kuri šo izaudzēto materiālu izmanto tālāk – ražojot produktus ar pievienoto vērtību, veidojot kvalitatīvas mēbeles, ražojot būvniecības materiālus, vai, piemēram, izmantojot meža bagātības mākslinieciskos nolūkos. Meža fakultātē un īpaši šajā programmā ir iespējams izzināt, pētīt un iepazīt meža nozari, tādējādi iegūstot ļoti nozīmīgas zināšanas par nozari kopumā, nevis tikai kādu atsevišķu jomu. 

Mežs ir ne tikai vieta, kur smelties spēkus, doties sēņot, ogot vai medībās, bet arī vieta, kur pētīt un izzināt, lai šīs zināšanas izmantotu gan Latvijas, gan citu valstu mežu ilgtspējīgā apsaimniekošanā.  Vai iespējams izaudzēt kantainu koku? LLU mācībspēki atzīst, ka iespējams tas ir, bet kādus resursus tas prasītu no meža apsaimniekotāja. Vai tas ir to vērts? To un daudzas citas interesantas atziņas noteikti uzzināsi, studējot LLU Meža fakultātē programmā "Sustainable Forestry" angļu valodā. Zaļa, ilgtspējīga mežsaimniecība angļu valodā – Tavas iespējas iegūt zināšanas un iesaistīties gan Latvijas, gan Eiropas mežu apsaimniekošanā. 
 

Pievienots 18/02/2022