Pārlekt uz galveno saturu

Profesionāli darba aizsardzības un drošības speciālisti ir un būs pieprasīti

Attēla autors: No personīgā arhīva

Gatis Gamorja ir jelgavnieks un pēc vidusskolas beigšanas par savu studiju vietu izvēlējās Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehnisko fakultāti. Jau tajā interesi raisīja darba aizsardzības  priekšmeti, tādēļ brīdī, kad bija jāizlemj, kur un ko studēt tālāk, daudz jautājumu pat neradās. Meža fakultātes piedāvātā Darba aizsardzības un drošības maģistrantūras programma bija īstā. 

Šomēnes Gatis arī šo dzīves posmu ir noslēdzis, jo pēc 2,5 gadu studijām, ir iegūts profesionālais maģistra grāds darba aizsardzībā un darba aizsardzības vecākā speciālista kvalifikācija, kas nu jau ļauj patstāvīgi izvērtēt dažādus ar darba aizsardzību un drošību saistītus apstākļus un organizēt darba aizsardzības sistēmu jebkurā uzņēmumā. 


Gatis uzsver, ka viņam ļoti patika maģistrantūras studijas, studiju procesa plānojums, kur bija iespējams ne tikai saprast un izprast darba drošības teorētiskos aspektus, likumdošanas ietvaru, bet arī praktiski darboties, rēķināt un izprast dažādas praktiskas darba aizsardzības nianses. Šeit ļoti vērtīgi šķita tieši mācībspēku pieredzes stāsti, jau konkrētu situāciju analīze. Tas viss šīs jomas speciālistam ļauj vēl veiksmīgāk strādāt  un konkurēt darba tirgū. 


Gatis ikdienā strādā uzņēmumā, kas sniedz pakalpojumus saistībā ar darba drošību. Viņš atzīst, ka šīs jomas speciālisti ir patiešām pieprasīti, jo, organizējot savu uzņēmējdarbību, katra darba devēja pienākums, ir nodrošināt saviem nodarbinātajiem drošību un veselību darbā, kā arī drošu un ergonomisku daba vidi. Varbūt šķiet interesanti, ka šādu mācību programmu piedāvā apgūt Meža fakultātē, bet tas ir likumsakarīgi, jo arī meža nozarē notiek daudz un dažādi ražošanas procesi, ir nodarbināti cilvēki, par kuru veselību un drošību ir jārūpējas,  vienalga vai strādā rūpnīcā vai mežā. 


Kā lielāko izaicinājumu maģistrantūras studijās, Gatis saskatīja mācību savienošanu ar darbu, bet LLU Darba aizsardzības un drošības programmā tas lieliski izdevās, jo šo programmu var apgūt, studējot neklātienē jeb nepilna laika studijās. Gatis atzīst, ka maģistrantūras studijas viņam sniedza zināšanas un arī prasmes, lai orientētos zinātniskajos pētījumos, kā arī kļūtu par jomas speciālistu, kurš ir  kompetents risināt jautājumus, kas saistīti ar darba vidi, ergonomiku, ugunsdrošību, kā arī darba aizsardzību un drošību kopmā. Vēl svarīgi, ka šobrīd Gatis spēj patstāvīgi veikt jebkuras darba vides iekšējo uzraudzību, izveidot, analizēt un pilnveidot darba aizsardzības sistēmu, kā arī pieņemt lēmumus darba aizsardzības sistēmas reorganizācijai.


Profesionāli darba aizsardzības un drošības speciālisti ir un būs pieprasīti gan šodien, gan arī pēc vairākiem gadiem, jo attīstoties dažādām tehnoloģijām un iespējām, pieaug arī dažādu drošības risku faktori. Tādēļ nāc mācīties uz LLU Meža fakultātes Darba aizsardzības un drošības maģistrantūras programmu un pievienojies zinošākajiem Latvijas  darba aizsardzības jomas  speciālistiem! 


 

Pievienots 24/02/2022