Pārlekt uz galveno saturu

Juris Rullis: Erasmus - tā ir fantastiska pieredze un jaunas zināšanas, kuras noderēs turpmākā dzīvē

Attēla autors: No LLU arhīva

Juris Rullis studē LLU Meža fakultātes studiju programmā “Mežinženieris” un savās zināšanās par mācību procesu, kā arī sadzīviskiem jautājumiem regulāri dalās ar Erasmus+ apmaiņas programmas studentiem, kuri ieradušies studēt Meža fakultātē.  Jurim pašam jau ir bijusi pieredze, izmantojot Erasmus+ apmaiņas programmas piedāvātās iespējas, tādēļ viņam ir skaidrs, ka iebraucējam Latvijā var rasties daudz jautājumu, ne tikai par studiju procesu, bet tieši sadzīvi. Tādēļ viņš kā mentors sadarbību ar saviem studentiem uzsāk jau labu brīdi pirms viņi reāli ierodas Latvijā. 

Kas ir tie lielākie izaicinājumi, esot mentoram ārvalstu studentiem?
Laikam jau prasme iejusties viņu ādā, paskaidrot lietas, kas mums, vietējiem, šķiet pašsaprotamas, bet viņiem, kas pavisam jauns. 


Piemēram?
Es jau teiktu, ka lielākais neskaidro jautājumu loks ir vēl pirms ierašanās Latvijā. Piemēram, kā no lidostas nokļūt Jelgavā, kur notiek mācības, kur dzīvošana u.t.t.
Saprotu, ka ārvalstu studenti mentora veidolā iegūst zinošu vietējo, kurš var ātrāk un veiksmīgāk palīdzēt tikt galā gan mācību procesu, gan sadzīviskām lietām.
Jā, tieši tā. Manā pieredzē ir bijušas dažādas interesantas situācijas, bet visspilgtāk atceros gadījumu, kad apmaiņas studente bija vegāne. Man pašam šī joma bija pilnīgi nezināma, bet, lai palīdzētu, atradu, izpētīju un konsultēju. Tagad esmu zinošs šajā jomā un varu ar padomu palīdzēt arī draugiem un paziņām, ja viņi pēkšņi izlemtu kļūt par vegāniem. 


Bet kas ir tas, kas Tev patīk šajā procesā?
Man ļoti patīk būt multikulturālā vidē – un iepazīstoties ar šiem apmaiņas studentiem, tu iegūsti tik lielisku pieredzi un arī zināšanas. Laikam jau man patīk tā sajūta būt kustībā, būt darbībā. Erasmus apmaiņas programma ļauj man šo dinamikas rādiusu paplašināt.  Protams, šī ikdienas komunikācija ar ārvalstu studentiem ļauj uzlabot arī valodas prasmes, jo sarunas visbiežāk notiek angļu mēlē. Man angļu valoda nav šķērslis, tādēļ sazināties un sadarboties ar ārvalstniekiem ir pavisam viegli. Un ja tu ikdienā valodu lieto, tā kļūst bagātāka. Tas jau arī ir liels ieguvums. Laikam jau svarīgi arī ir tas, kas man patīk komunicēt ar jauniepazītiem cilvēkiem.  Tādēļ domāju, ka arī šajā studiju gadā izmantošu iespēju pieteikties studentu apmaiņas programmai. Tā ir fantastiska pieredze un jaunas zināšanas, kuras noderēs turpmākā dzīvē. 

Pievienots 15/03/2022