Pārlekt uz galveno saturu

Kristina Kozlovska: Būt sievietei kokapstrādē nav viegli

Attēla autors: No personīgā arhīva

Kristina Kozlovska ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes ( LLU MF) Kokapstrādes studiju programmas ceturtā kursa studente. Kā pati saka – mērķtiecīga un neatlaidīga. Zina, ko vēlas sasniegt, un soli pa soli uz to virzās. 

Līdztekus pilna laika studijām viņa strādā mēbeļu testēšanas sektorā Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūtā (MeKA), ir radījusi zīmolu “KK WOOD” un attīsta koksnes produktu līniju, par ko arī veido savu studiju noslēguma darbu. Ar vienu no produktiem – ECOart apkures sistēmas paneli viņa kopā ar savu komandu startēja pirmajā Lauksaimniecības meikatonā, kas norisinājās no 18. līdz 21. martam, un saņēma galveno balvu 500 eiro apmērā, kas ļaus turpināt produkta attīstīšanu.

Kristina LLU MF nonāca, uzsākot studijas uzreiz trešajā kursā. Tas tāpēc, ka, mācoties Rīgas Tehniskajā koledžā un apgūstot kokapstrādes tehnologa profesiju, bija uzkrāts gana kredītpunktu, kas pielīdzināti, tādējādi ieprieks iegūtās zināšanas un 2,5 studiju gadi ieguvuši divkāršu nozīmi.

To, ka pēc koledžas studijas jāturpina LLU MF, Kristinu pamudinājuši divi Uldi – Uldis Grīnfelds, kurš bija viņas kvalifikācijas darba vadītājs un Uldis Spulle, kurš šo darbu recenzēja. Jaunās speciālistes talants un neatlaidība attaisnojusies, un Kristina sekmīgi apvieno studijas ar darbu MeKĀ, attīsta savu produktu līniju un turpina studēt ar pārliecību, ka nekur pēc bakalaura studijām tālu nevēlas doties – labprāt turpinātu izaugsmi pētniecības institūtā, kā arī turpinātu maģistra studijas Kokapstrādes specialitātē.

Būt sievietei kokapstrādē nav viegli. Atšķirīgu attieksmi izjutu vairākkārt, mācoties koledžā un strādājot mēbeļu ražošanas uzņēmumos. Neuzticēšanās no vīriešu puses bija jūtama. Tiesa, pašlaik strādājot MeKĀ un arī attīstot “KK WOOD”, šāda neuzticēšanās neesot raksturīga,” stāsta Kristina. 

Noslēgumā Kristina saka paldies saviem iedvesmotājiem: Vilnim Jakovļevam, kurš ir viņas studiju noslēguma darba vadītājs un arī ciešākais kolēģis MeKĀ un katedras vadītājai Sigitai Lišei.

Pievienots 31/03/2022