Pārlekt uz galveno saturu

Elvīra Grasmane: mežs ir pamats visam

Attēla autors: No personīgā arhīva

Mežs ir pamats visam, pamats dzīvībai. Tajā mijiedarbojas gan sociālie, gan ekonomiskie un ekoloģiski faktori, tādējādi mežs un ar to saistītie procesi sniedz tik dažādas iespējas saimniekot. Šādi mežus un ar tiem saistītos procesus raksturo Elvīra Grasmane, kura šobrīd studē Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes maģistrantūras programmā „Mežzinātne” otrajā kursā.

Pirms studijām maģistrantūrā viņa absolvējusi „Mežzinātnes” bakalaura studiju programmu turpat Jelgavā un nu spēj studijas maģistrantūrā savienot ar darbu Meža konsultāciju pakalpojumu centrā (MKPC). Un ne tikai. Studējot maģistrantūrā viņa iesaistījās starptautiskā maģistrantūras programmā "Euroforester". Elvīra iestājpārbaudījumus un konkursu izturēja un veselu gadu mācījās Zviedrijā, vienā no Eiropas prestižākajām augstskolām mežsaimniecības nozarē – Zviedrijas Lauksaimniecības zinātņu universitātē, saņemot IKEA stipendiju, kas apmaksāja dzīvošanas izmaksas. Pašas studijas Zviedrijā ir bez maksas.

Šobrīd Elvīra turpina studijas Latvijā, taču viņas mērķis ir izmantot iespēju un pabeigt abu augstskolu maģistrantūras programmas – gan Jelgavā, gan Zviedrijā. Viņa uzsver, ka šī starptautiskā pieredze ikvienam jomas speciālistam būtiski paplašina redzesloku, liek paskatīties uz dažādiem procesiem un pašu nozari no citiem skatu punktiem. Tagad, salīdzinot Latvijas privātos mežu īpašniekus ar zviedriem, Elvīra atzīst, ka Skandināvijā mežu īpašumi parasti ir daudz lielāki, tādējādi arī apsaimniekošanas iespējas atšķiras, bet ir daudz labu ideju un piemēru, ko mēs noteikti varam izmantot arī mežu apsaimniekošanā Latvijā. Tāpat Elvīra sarunā atzīst, ka studijas Zviedrijā, ļāvušas saprast, ka šajā profesijā viņai ir iespējas strādāt ne tikai Latvijā, bet jebkur Eiropā, ja ļoti vēlas. Noslēdzot mācību gadu Zviedrijā, Elvīrai bijusi izvēle – turpināt un pabeigt studijas Zviedrijā vai atgriezties mājās LLU. Taču piedāvāts arī trešais variants – studēt vienlaikus abās augstskolās. Elvīra izraudzījusies šo iespēju, lai gan atzīst, ka viegli nav.

Taču viņa uzskata, ka ir svarīgi, ka viņa iepazīst arī šo starptautisko mežsaimniecības vidi, kurā tiek iegūti kontakti ar nozares jaunajiem speciālistiem no dažādām Eiropas valstīm. Jau šobrīd Elvīra atzīst, kas tas palīdz viņai arī darba gaitās – Meža konsultāciju un pakalpojumu centrā, kur viņa strādā par mežsaimniecības projektu vadītāju. 

Elvīra sarunā arī atzīst, ka mežu apsaimniekošana ir ilgtermiņa investīcija, tādēļ  mežs jāapsaimnieko gudri, vadoties pēc katra meža īpašnieka izvirzītā mērķa. Kādam mežs ir finansiālā stabilitāte, savukārt kādam citam tā ir vērtība, kurai nevar piešķirt monetāro novērtējumu. Tomēr jāsaprot arī tas, ka koku ciršana ir normāls process meža apsaimniekošanas ciklā, tāpat kā mežu atjaunošana. Galvenais – visu darīt rūpīgi, pārdomāti un mērķtiecīgi. Un šīs zināšanas, kā to visu paveikt gudri, viņa ir apguvusi Jelgavā un nu prasmes tiek pilnveidotas maģistrantūras studijās gan tepat Latvijā, gan arī Zviedrijā. 
 

Pievienots 25/04/2022