Pārlekt uz galveno saturu

Justīne Čama: Darbs mežinženieriem ir un būs

Attēla autors: No personīgā arhīva

Justīne ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes (LLU MF) absolvente – allaž smaidīga, optimistika, dzirkstoša jauniete. Tikai retais, uzlūkojot Justīni, spēs uzminēt, ka viņa bez kautrēšanās sievišķas kurpes var nomainīt pret meža darbiem piemērotiem apaviem, un rokassomiņu – pret zāģi. Justīne pērn absolvēja LLU MF pamatstudiju programmu “Mežinženieris” un viņas pirmais augstākās izglītības diploms vēsta par profesionālā bakalaura grāda mežzinātnē iegūšanu un mežsaimniecības inženiera kvalifikācijas piešķiršanu. 

Pašlaik Justīne strādā pilna cikla meža apsaimniekošanas uzņēmumā“PATA” kā meža apsaimniekošanas speciāliste – viņas pienākumos ir meža stādīšanas un jaunaudžu kopšanas organizēšana, kā arī ir FSC sertifikāta prasību nodrošināšana uzņēmumā. Papildus viņa darbojas arī mežizstrādē – dienu pirms sarunas viņai pirmo reizi uzticēts administrēt cirsmas izstrādi privātajā mežā. 
Uzņēmumā “PATA”  jauniete darbu uzsākusi vēl studējot, turklāt, paralēli rakstot bakalaura darbu. Nu jau būs apritējis gads, kopš pievienojusies uzņēmuma komandai. 


Darbs mežinženieriem ir un būs. Vakances nozarē ir daudz,” stāsta Justīne, iedrošinot jauniešus studijām mežinženieros.
LLU Meža fakultātē jauniete nonāca, pēc vidusskolas pusgadu studējot bioloģiju un saprotot, ka “mikroskops viņu nesaista”. Jau skolas laikā, domājot par augstākās izglītības iegūšanu, prioritāšu augšgalā bijušas ieceres par studijām Meža fakultātē, kas arī sevi attaisnojušas.


Mežinženieros studē arī meitenes un ar katru gadu arvien vairāk,” stāsta Justīne. “Mēs kursā bijām sešas, un ne vienu dienu nedz no kursa biedriem, nedz studijās vai praksē es neizjutu īpašu vai atšķirīgu attieksmi. Ja gribēsi mācīties, tad būs vienalga, cik kursā puiši un cik meitenes.


Spilgtākās atmiņas no studijām jaunajai speciālistei saistās ar medniecības praksi, sākot no tornīša būvēšanas līdz pašām mācību medībām, un motorinstrumentu jeb motorzāģu praksi.
Un kā tad bez Meža ballēm!”, smaidot piebilst Justīne. 

Pievienots 26/05/2022