Pārlekt uz galveno saturu

Norberts Naglis: azartu un aizrautību rada izziņas process - ko mazāk saprotu un zinu, to centīšos ar lielāku atdevi apgūt

Attēla autors: No personīgā arhīva

Arī tad, ja tevī mīt radošs un muzikāls gars, arī Kokapstrāde var būt nozare, kurā realizēt sevi. To apliecina Norberta Nagļa stāsts un ceļš kokapstrādē. Viņš šogad ieguva inženierzinātņu profesionālo bakalaura grādu materiālzinātnēs un Kokapstrādes inženiera kvalifikāciju. Tālākie Norberta plāni saistās ap maģistra studijām un karjeras iespēju kaldināšanu.

Norberts ir rīdzinieks, mācījies Āgenskalna Valsts ģimnāzijā un sākotnēji sevi vēlējies realizēt mūzikā. Taču koksnes sajušana, patika pret šo materiālu iedvesmojusi profesionālo ceļu  meklēt pilnīgi citā virzienā, uzsākot studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātē (LLU MF).


Lai arī absolvējis LLU MF kā viens no labākajiem, Norberts atzīst, ka studiju laiks bijis dažāds.
Pirmais kurss nebija viegls. Mācījos līdztekus studentiem, daļai no kuriem pamatā jau bija tehnikuma vai tamlīdzīga izglītība. Taču viens otru atbalstījām, un otrais un trešais kurss jau bija vieglāks. Izaicinošākais bija mainīt domāšanu – no radošas uz inženiertehnisko,” stāsta Norberts.


Ņemot vērā, ka studijas mēģināju apvienot ar darbu, vienu gadu izvēlējos paņemt pauzi, un iegūtās zināšanas liku lietā darba vietā. Taču sapatu, ka pamats turpmākai dzīvei ir un būs izglītība. Tāpēc pārtraucu darba attiecības, lai pilnībā varētu veltīt sevi studijām.”
Savu ieteikmi uz šo lēmumu atstāja pandēmijas laiks, kas radījis dīkstāvi un neskaidrību. Savukāt studijas šajā laikā bija iespēja turpināt un novest līdz galam.


Ja pirmajos kursos apguvu pamatus, tad trešajā un ceturtajā kursā studiju saturs vairāk bija par koksnes pievienoto vērtību, ko es kā inženieris varu paveikt, izmantojot koksni kā materiālu, kādu labumu sniegt sabiedrībai kopumā, kā pievienot koksnei un tās produktiem papildus vērtību, kā ari piešķirt tai ilgāku kalpošanas un izmantošanas laiku. Liela nozīme ir iespējai studiju laikā apmeklēt uzņēmumus un realitātē redzēt plašās iespējas, ko var sniegt darbs un karjera kokapstrādē. Tiesa, pandēmijas laiks šo iespēju mazināja, tomēr vieslekcijas turpinājušās attālināti un priekšstats par nozari no praktiskā skatpunkta sniegts.


Norberta Nagļa bakalaura darbs "Sienas dekoratīvo akustisko paneļu ražošanas projekts", kas izstrādāts Dr.sc.ing. Edgara Bukšāna vadībā, tika novērtēts kā viens no diviem labākajiem bakalaura darbiem.
Arī mūzika turpina būt ar mani joprojām. Tā ir klātesoša manā dzīvē. Tāpēc likumsakarīgi, ka šī tēma ienāca arī manā studiju tēmā. Mūzika un akustika ir līdzāspastāvošas, un ar savu bakalaura darbu es sniedzu atbildi un risinājumu problēmjautājumam, kas mani urdījis līdz šim. Abas manas sirds lietas - mūzika un koksne -  manā darba apvienojās. Paldies darba vadītājam par laiku un enerģiju, kā padomu un virzību šim projektam! Ceru, ka bakalaura darbs pārvērtīsies par biznesa ideju,” pauž Norberts.


Bet kamēr ideja gaida savu realizāciju, viņš nolēmis izbaudīt vasaru, gan vērojot, kas notiek darba tirgū, gan lūkojoties pēc iespējām studēt maģistrantūrā.
Esmu sapratis, ka manī azartu un aizrautību rada izziņas process - ko es mazāk saprotu un mazāk zinu, to centīšos ar lielāku atdevi apgūt.” 


Savukārt jauniešiem, kuri vēl šaubās par savas karjeras izvēli, Norberts aicina pirms studijām vairāk iegūt informāciju par nozari un profesiju, ko apgūt.

Informācijas, kas mūsdienās pieejama, ir milzum daudz. Tāpēc aicinu ne tikai interesēties par augstskolu, kurā studēt, bet arī par nozares potenciālu. Un kokapstrādē tāds ir milzīgs.
 

Pievienots 28/06/2022