Pārlekt uz galveno saturu

Jana Lode: man jābūt dabā, man ir jābūt mežā

Attēla autors: No personīgā arhīva

Jana Lode ir ceļā uz lauksaimniecības zinātņu maģistra grādu mežzinātnē (Mg.silv.). Viņa studē, ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes (LLU MF) Mežzinātnes maģistra studiju programmas pirmajā kursā. Studente kā studente – teiktu tie, kuri nezina, ka Janas ceļš uz LLU MF ir atzīmēšanas vērts. Tas nav klasisks – “pēc vidusskolas nolēmu studēt…”. Tāpēc piedāvājam to lasītājiem.

Jaunā sieviete, uzsākot savu stāstījumu par ceļu uz LLU MF pateicības vārdus velta savai meitiņai, kuras piedzimšana aizsākusi notikumu virkni, kas rezultējusies ar dokumentu iesniegšanu studijām, un saviem draugiem, kas jauno māmiņu uzaicinājuši medībās. Jā, medībās, nevis uz kino vai kafejnīcu.

J. Lode: “Nekad iepriekš man nebija nācies būt  nedz medībās, nedz bijusi kāda saistība ar šo. Kad nokļuvu mežā, sapratu – esmu aizrāvusies, man šeit ir jābūt!” 

Bakalaura grādu ieguvusi vadībzinātnēs, strādājusi par kultūras pasākumu administratoru, nu jaunā sieviete ar pārliecību ne tikai dodas mežā, bet ar aizrautību apgūst visu jauno, kas saistīts ar šo nozari. Jana par jauno zinību stāstījumiem īpašu paldies vēlas teikt pasniedzējiem Olgai Miezītei un Jurģim Jansonam, kuru stāstījumi ir veidojuši paplašinātāku interesi par mežu.
Jana atzīst, ka, lai arī dažbrīd izjūt pamatstudiju trūkumu meža nozarē, viņa nekautrējas uzdot jautājumus pasniedzējiem, studiju biedriem, lai izprastu vai uzzinātu, kur meklēt atbildes:

Studiju vide Meža fakultātē ir atvērta un draudzīga. Bet lai studētu, ir jāmīl daba vai jābūt par to interesei. Esmu sākusi maģistra pētījumu, kurā, tiks pētīts cik liels ir sieviešu īpatsvars medību noazarē Baltijas valstīs, analizējot  gan to cik sieviešu Baltijas valstīs ir mednieču, un  kā ir mainījusies mednieču skaita dinamika, noskaidrots, kāpēc sievietes izvēlas kļūt par medniecēm, kāds ir sieviešu skatījums uz medībām kopumā, jo kā ierasts, medības vairāk tiek saistītas ar vīriešiem," stāsta Jana.

Studējot Jana turpina trenēties šaušanā, brīvdienās, cik vien iespējams, -  doties medībās.

Pēc studijām noteikti palikšu meža nozarē. Mans mērķis ir strādāt “Latvijas Valsts meži” medību sektorā,” nekautrējoties pauž studente.

Esmu laimīga un pateicīga, ka esmu nokļuvusi īstajā vietā, ka nenobijos no pārmaiņām, noticēju sev un uzdrošinājos, tagad esmu atradusi SAVU vietiņu, nozari, kas mani piepilda un rada laimīgu. Man ir jābūt dabā, man ir jābūt mežā! Un to novēlu ikvienam – atrast savu vietu dzīvē, kas aizrauj, piepilda, interesē un ko mīli! Iespējām nesaki nē!

Pievienots 11/07/2022