Pārlekt uz galveno saturu

Meža fakultātes absolvents: Ja ir kaut mazāka interese, vajag darīt

Attēla autors: No personīgā arhīva

Haralds Šillers studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes (LLU MF) kokapstrādes virzienā uzsāka pēc Rīgas Valsts tehnikuma absolvēšanas.
Var teikt, ka nu jau vairāk nekā desmit gadus apgūstu kokapstrādi,” saka LLU MF maģistra studiju programmas absolvents.
 

Interese par koku un koksni Haraldam bijusi jau skolas laikā, kad ar zinātkāri un aizrautību darbojies darbmācībā. Tāpēc kokapstrādes apgūšana bijusi loģiska jaunieša izvēle pēc pamatskolas. Rīgas Valsts tehniku pabeidzis kā viens labākajiem audzēkņiem, Haralds apzinājies, ka priekšrocības darba tirgū un arī personīgajai izaugsmei sniegs augstākā izglītība, ko nolēmis iegūt LLU MF.


Ņemot vērā, ka studijas LLU Meža fakultātē uzsāku ar priekšzināšanām, tad pirmie kursi un mācības kopumā man grūtības nesagādāja. Aizvadītie gadi profesionālajā izglītības iestādē patiešām man studijās palīdzēja, tāpēc iesaku arī citiem profesionālo izglītības iestāžu beidzējiem mācības turpināt augstskolā.”
Studiju laikā Haralds nav strādājis - izdzīvojis studiju un studenta dzīvi, aktīvi iesaistoties arī studentu biedrībā “Šalkone”. 


Arī Haralda studijās savu “nospiedumu” atstājis pandēmijas laiks, kas mudinājis savlaicīgi uzsākt bakalaua darba izstrādi, ko pēc  uzņēmuma “Nakts mēbeles” ierosinājumu veicis par lielizmēra bīdāmo koka durvju izveidi. 
Savukārt šovasar Haralds absolvēja LLU MF maģistra studiju programmu “Koksnes materiāli un tehnoloģijas”, noslēguma pētījumu veltot  termiski modificētu apses, papeles un bērza finieru līmēšanai, par ko saņēmis augstu Maģistra eksaminācijas komisijas vērtējumu.


Arī šo pētījumu sāku izstrādāt savlaicīgi, tāpēc neizpalika rezultāts. Bet tagad gan ar studijām iepauzēšu. Šobrīd strādāju “Stora Enso Latvija” zāģētavā, kur sāku strādāt paralēli maģistra studijām” bilst LLU MF maģistrants. 
Noslēgumā Haralds, uzrunājot jauniešus, kuri vēl šaubās, ko darīt un vai studēt kokapstrādi, iedrošina: 
Ja ir kaut mazāka interese, vajag darīt! Studiju vide ir moderna, bet mācībspēki saprotoši un atsaucīgi. Turklāt nākotnē šai nozarei ir milzīgs un pieaugošs potenciāls. Nozarē ir un nākotnē būs labi atalgots darbs, turklāt nozīme būs tieši inženieriem ar augstāko izglītību.”
 

Pievienots 10/08/2022