Pārlekt uz galveno saturu

Absolventa stāsts: Studēt kokapstrādi es iesaku, ja ir kaut mazākā interese par koku un vēlme izzināt tā izmantošanu

Attēla autors: No personīgā arhīva

Andris Detlavs  studijas kokapstrādē Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātē (LLU MF) uzsāka, pirms tam izmēģinot informācijas tehnoloģiju apguvi, kas, kā sākotnēji viņam šķita, sniegs gandarījumu, radīs noturīgu interesi un izaugsmes iespējas. Tomēr pēc gada informācijas tehnoloģiju studijās sapratis, ka monotonu darbu pie datora un rakstāmgalda viņš nevēlas, tāpēc meklējis sevis realizēšanas iespējas citā virzienā.
 

Par labu studijām Jelgavā LLU kokapstrādēs vrzienā nostrādājusi ne tikai interese par koksni, šad un tad pagrebjot koku, bet arī vēlme tikt prom no Rīgas trauksmainās ikdienas.


Galvenais – ja ir vēlme studēt, tad viss izdosies! Arī tad, ja vēlēsies apvienot studijas ar darbu. Par labu studijām LLU MF runā arī Kokapstrādes katedras mācībspēku komanda, kas ir ne tikai harizmātiski un prasīgi pasniedzēji un savas jomas eksperti, bet vienlaikus atsaucīgi, saprotoši un palīdzēs arī sarežģītākos brīžos neatpalikt studijās, bet virzīties uz priekšu. Vēlos atzīmēt, ka studentiem ir pieejama mācību darbnīca, kur likt lietā apgūto un, ja jau studiju laikā  ir vēlme ko lielāku paveikt, tad tā ir bāze, kur to sākt.”


Runājot par aizvadītājiem studiju gadiem, Andris stāsta, ka grūtības ar šā brīža pieredzi liekas nieks.  Viņš pats izglītības ieguves procesu apvienot ar darbu sācis jau no pirmā kursa, bet strādāt kokapstrādes uzņēmumā sācis trešajā kursā. 


Tā bija vērtīga pieredze. Protams, par labu daļēji “nostrādāja”pandēmijas laiks, jo lekcijas norisinājās attālināti. Tomēr, kā jau minēju, ja ir vēlme darīt, tad visu var apvienot. Vēl, manuprāt, svarīgi ir iesaistīties ārpusstudiju aktivitātēs, tādējādi padarot studiju laiku aizraujošāku. LLU piedāvā ļoti plašas un daudzveidīgas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Es, piemēram, darbojos Meža fakultātes studentu biedrībā “Šalkone”", stāsta Andris.


Andrim aiz muguras ir izlaidums un kabatā diploms, kas apliecina bakalaura grāda un inženiera kvalifiācijas ieguvi. Savu noslēguma darbu viņš rakstījis par CNC iekārtu ražīguma paaugstināšanu un cer, ka rezultāti nozarē būs noderīgi. Ko tālāk? 


Esmu nolūkojis uzņēmumu, kurā vēlētos strādāt. Taču, iespējams, turpināšu studijas maģistrantūrā, “stāsta absolvents.
Aicinot jauniešus studēt kokapstrādi, Andris Detlavs saka:

Studēt kokapstrādi es iesaku, ja ir kaut mazākā interese par koku un vēlme izzināt tā izmantošanu, kam, nenoliedzami, ir liels potenciāls mūsu valstī. Nākamais solis ir iesniegt pieteikumu studijām un doties izvēlētajā virzienā!
 

Pievienots 12/08/2022