Pārlekt uz galveno saturu

Saruna ar absolventu- Alise Bleive

Attēla autors: No LLU arhīva

Par savām gaitām Meža fakultātē pastāstīja Alise Bleive.

"Šogad absolvēju maģistratūras programmu “Mežzinātne” Meža fakultātē, un aiz muguras jau būs 6 gadi šajā universitātē. Šķiet, ka tas nav nemaz tik liels laika periods, bet, atskatoties, tomēr var secināt, ka noticis un ir mainījies manā dzīvē diezgan daudz.

Vidusskolā zināju, ka studijas uzsākšu LBTU, toreiz vēl LLU, bet citā studiju programmā un pat citā fakultātē. Kad pienāca brīdis iesniegt dokumentus, iekšējā balss tomēr lika izvēlēties par labu mežiem, un līdz pat šai dienai ne minūti neesmu nožēlojusi savu izvēli. Pat neskatoties uz to, ka ģimenē ir tikai pedagogi vai grāmatveži. Esmu uzaugusi laukos, meža ielokā, un, cik sevi atceros, mani vienmēr saistījusi daba un cilvēki, visi notiekošie procesi dabā šķituši tik pašsaprotami, loģiski un galvenais interesanti!

Man ir patiess prieks, ka studiju laikā esmu satikusi tik daudz jauku cilvēku, ar kuriem komunicējam ne tikai atrodoties skolas solā, bet arī ikdienā. Pateicoties šiem brīnišķīgajiem cilvēkiem, ar lekcijām piepildītās dienas nekad nešķita tik ļoti nogurdinošas, bet gan jautrības un smieklu pilnas.

Gan bakalaura, gan maģistra darbu izstrādāju ciešā sadarbībā ar savu darba vietu – Latvijas valsts mežzinātnes institūtu “Silava”, kur kolēģi visos posmos izrādīja vienreizēju atbalstu un motivēja pabeigt iesākto. Šī iemesla dēļ droši varu teikt, ka abu noslēguma darbu izstrāde man nesagādāja īpašas grūtības. Pat dodoties uz gala aizstāvēšanu, manī valdīja iekšējs miers, jo zināju, ka visus izstrādes etapus esmu veikusi ar augstu atbildības sajūtu un maksimālu atdevi.

Maģistra darba ietvaros pētīju kūdras substrāta un audzēšanas konteinera veida ietekmi uz melnalkšņa ietvarstādu augšanas gaitu. Tēma ir aktuāla, jo līdz šim melnalkšņa atjaunošanai Latvijā ietvarstādu izmantošana nav bijusi plaši izplatīta, tāpēc ir svarīgi izzināt, cik efektīvi iespējams šīs sugas kokus pavairot ar šādu paņēmienu, kā arī izvērtēt, kas ietekmē to augšanu visvairāk un kā to uzlabot.

Ir prieka sajūta, ka esmu to izdarījusi un labā līmenī, jo manu maģistra darbu atzina kā vienu no labākajiem, lai gan jāpiebilst, ka mūsu kursā šogad tika izstrādāti daudz patiesi cienīgu, interesantu un inovatīvu darbu!

Lielākās grūtības laikam ir saņemties un kārtīgi sākt rakstīt noslēguma darbu, jo patiesībā apkārtnē ir daudz novērsošo faktorus, kas konkrētajā brīdī var šķist interesantāki vai svarīgāki. Mans ieteikums topošajiem absolventiem laikam nebūs nekāds atklājums, jo visi to skandina – draugi, sāksim visu darīt savlaicīgi! Katram ir savs temps, katrs pētījums ir atšķirīgs un prasa individuālu izstrādes laiku un metodes.

 

Lai gan noslēguma darbs jau ir aizstāvēts un pēc pāris dienām būs izlaidums, šobrīd vēl neesmu nonākusi līdz apjausmai, ka viss ir beidzies. Domāju, ka, pienākot septembrim, kad visiem studentiem sākas mācību semestris, mani apšalks sajūta, ka vairs nav jābrauc uz lekcijām.

Kādas bija manas sajūtas pēc aizstāvēšanas? Es pat lāga neatceros. Tā šķita diezgan parasta, saulaina diena, bet...

Iedvesmas vārds jaunajiem censoņiem- 

Meža fakultāte ir paredzēta jauniešiem, kas ir gatavi ikdienas izaicinājumiem, jo šajā vietā katra nākošā diena nekad nebūs kā iepriekšējā!

Tāpat kā ļaužu pūlī, tā arī mežaudzē mēs nespēsim atrast divus vienādus kokus. Mežs nav tikai koki, tā ir ļoti smalka un niansēm pilna ekosistēma, tāpēc katrs interesents spēs atrast sev piemērotāko nodarbi šajā nozarē. "

Pievienots 27/07/2023